Augusztus vége felé gyermekek és szülők is készülnek a szeptemberi tanév/nevelési év kezdetére. Ki lelkesen, ki izgatottan, ki szorongással és félelmekkel. Új közösség, ahová be kell majd illeszkedni vagy a megszokott régi közeg, ahová vissza kell rázódni – egyik sem könnyű. A Sulinyugi weboldal pszichológus munkatársai több publikációjukban is foglalkoznak az iskolai, iskolakezdési stresszel, aminek hátterében az ismeretlentől való félelem, a megfelelési vágy vagy negatív emlékek is állhatnak. Segítségül összegyűjtöttek 10 tippet a nyugalmasabb tanévkezdéshez. Tanácsaik az iskolai és az óvodai visszatéréshez is hasznosak lehetnek.

1. A szülő is legyen rendben az érzéseivel

Néha a szülő is nyűgnek éli meg az iskolakezdést. Tervez, szervez, aggódik gyermekéért, s ezt egyetlen kincseink meg is érzik. Igyekezzünk saját érzéseinket tisztázni, elfogadni.

2. Hallgassuk meg a gyerekünket

Hallgassuk meg gyermekünket megszakítás nélkül. Sokat segít a szülő megértő, bátorító hozzáállása. A gyerekeket – sőt még a felnőtteket is  – gyakran természetes szorongással tölti el valaminek a vége, jelen esetben a vakációé. Az érzelmek kibeszélése nyugtató hatású.

3. Segítsük a helyzetekkel való megküzdését

Ha akadnak téves elképzelések, javítsuk ki. Fontos, hogy biztassuk, éreztessük vele, hogy bízunk benne, boldogul majd és el tudja érni, amit szeretne. Legyen ez akár tanulási, felvételi cél vagy épp beilleszkedés egy társaságba. Érdemes beszélgetni arról is, hogy ha mégsem így alakul, nem áll meg a világ, az életben mindenki él át negatív élményeket is.

4. Közösen zárjuk le a nyarat

Akár egy közös sétával, fagylaltozással. Élvezzük ki a nyár utolsó napját. Beszéljük át, minek örült legjobban a nyáron, mi volt a kedvenc élménye. Így segíthetjük a nyár pozitív lezárását, s könnyebb egy új fejezetet nyitni.

5. Vonjuk be az előkészületekbe

Minél aktívabb a részvétel, a gyermek annál inkább magáénak érzi az előkészületeket. Érdemes együtt megvásárolni, előkészíteni a szükséges kellékeket.

6. Hangolódjunk pozitívan az iskolára

Beszélgessünk gyermekünkkel a következő évről, mire kíváncsi, mit vár leginkább? Felidézhetjük a tavalyi kellemes élményeket is. A nagyobbak célokat is megfogalmazhatnak (nem feltétlenül iskolai teljesítményre vonatkozót), lehet az egy általuk szervezett rendezvény, program, egy új barátság, jó eredmény elérése valamely területen.

7. Tegyük minél ismerősebbé a helyzetet

Leginkább akkor, ha új osztály, új iskola kezdetén állunk. Sétáljunk az intézmény felé, bejárhatjuk az utat, amin majd minden reggel végigmegyünk. Ha ismerős lesz a helyszín, nagyobb kontrollt és biztonságot él meg, könnyebb lesz a többi újjal megbirkózni.

8. Tervezzük el előre a szünidőket, a következő szabad időszakot

A munkába állásnál néha a felnőtteket is jó érzéssel tölti el, ha előre tudják a munkaszüneti és szabadnapokat. Mindig van egy következő pihenőnap/-időszak, amit érdemes várni. Kezdhetjük egy közelebbi terminussal: szüreti mulatság, őszi szünet, vagy ha van tervben családi kirándulás, utazás, közös élményforrás.

9. A napi rutint folyamatosan állítsuk (vissza) az iskolai napokhoz

Lehet ez az alvás vagy az étkezés ideje is, ezzel segítjük a ráhangolódást.

10. Pozitív rituálé hozzákapcsolása az első naphoz

Bevezethetünk valami apróságot, az első naphoz kapcsolódó valami közös pozitív, boldog családi szokást: közös sütizés, biciklizés vagy játszóterezés, kinek mi a legkedvesebb, amivel megünnepelheti a sulikezdést. A közösségi rituálék segítik az átmeneti stresszel járó érzelmek feldolgozását.

A tíz tipp csak ajánlás, akkor működnek jól, ha ki tudjuk választani a nekünk valót, melyet családunkra, saját gyermekünkre formázunk. A gyermekek gyerekkoruk nagy részét intézményben töltik. Szükséges, hogy támogassuk őket, így boldogan élhetik meg ezeket az éveket.

Körmendiné Szelp Vera

(A szerző óvodapedagógus, kétgyermekes diósdi anyuka.)

Fotó: pixabay.com

Címkék: Életmód, Iskola, Pszichológia, Suli, tanévkezdés