„Fedőnevük: Hot Dogs. Négy srác, akiknek az életét fenekestül felforgatja egy égből pottyant mobiltelefon. Azóta egyik hajmeresztő kalandból a másikba keverednek, hogy teljesíthessék a nyakukba szakadt küldetéseket. Néhány fontosabb: elbliccelni a mosogatást, megmenteni a világot, takarékra tenni a lánytesókat.”

A Hot Dogs sorozat ettől a méltán népszerű írótól, Thomas Brezinától 10 éven felüli fiúknak ajánlott, legalábbis az én 8 éves fiam a harmadikat már nehezen értelmezte, úgyhogy félretettük. A sorozat úgy kezdődik, hogy négy jóbarát, négy teljesen különböző iskolás fiú talál egy furcsa mobiltelefont, amin nem más, mint a földönkívüliek elleni ügynökség hívja őket. Igazából persze nem őket, de a „főnökük” kissé ütődött, így végül csak belekeverednek. „Maguk… iskolás fiúknak álcázzák magukat? Hát ez zseniális!”

Meglátják a hot dog árust, így fedőnevük Hot Dogs lesz az ufók elleni küzdelemben. Furcsábbnál furcsább, néhol gusztustalan kalandokba keverednek, ami nekünk, felnőtteknek kicsit kényszerhumor, de a fiúgyermekeknek abszolút szórakoztató. Példa? A földönkívüli, aki óriási rágógumivá fújódik fel, majd kipukkad, ragacsos darabkákat szórva szanaszét…

Modern környezetben játszódik, az ufonauták a monitoron keresztül hipnotizálják a gyanútlan gyerekeket. Olyasmi is van benne, amire mind vágytunk titokban: az elektronikus naplóban a fiúk összes jegyének ötösre változtatása, amit természetesen senki nem vesz észre; illetve mindenféle remek kütyü, mint például a gondolattal irányítható repülő ceruza.

És kiemelném még a gyerekek különbözőségét: az ázsiai fiút, akinek a világ legszigorúbb szülői jutottak; a mindenhová öltönyben járó fiút, akinek a családja igen bolondos; és a testvéreket, akiket az apjuk nevel, no meg a nővérük is szeretne, ami miatt állandóak a mókás konfliktusok.

A könyvek lassan indulnak, majd egyre jobban felpörögnek, végül az utolsó oldalakon oldják meg a fiúk a helyzetet. Összefüggenek, így sorban érdemes elolvasni őket.

Ács Judit

Borítókép: Pixabay

Könyvfotó: Líra Könyvesbolt oldala

Címkék: #midióJudit, Gyerekkönyv, Könyvajánló, Olvasni jó