Megjelent az Így főznek a magyar katolikusok – 52 hét – 52 recept című album, amiben katolikus főpásztorok, papok és világi hívek mesélnek magukról és kedvenc ételeikről, melyek aztán sorra el is készülnek a könyv végére. A kiadvány megvásárlása az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthont és a bakonyszücsi Daganatos Gyermekek Lelki Rehabilitációs Otthonát is támogatáshoz segíti.  

A könyvben szereplők névsorában megtalálható Filó Kristóf atya, Diósd korábbi – jelenleg Budakeszi   – lelkipásztora. Kristóf atyáról köztudott, hogy szenvedélyesen szeret főzni. Aki látta már a plébánián lévő konyháját, biztosan megcsodálta – háziasszonyként talán meg is irigyelte –, hiszen minden apró részletéből látszik az elköteleződés és profizmus a konyhaművészetben.

Kristóf atya ezt nem is titkolja, gyakran főz nagy társaságnak, nemrégiben pedig azt mesélte, farsangkor budakeszi anyukákat tanított meg fánkot sütni a konyhájában, mivel mostanában már kevesen készítik a hagyományos recept alapján készült édességet.

A „főzős könyv” képanyagának elkészítését több fotósra bízták, köztük volt barátnőm, Zita is, aki mikor meglátta a névsorban, hogy az általam sokat emlegetett Filó Kristóf atyát is fotózza majd, megkért, kísérjem el hozzá. Nagy örömmel mentem – azt hiszem nem vagyok egyedül azzal az érzéssel Kristóf atyával kapcsolatban, hogy minden perc, amit a közelében tölt az ember, ajándék.

Filó Kristóf

Kristóf atya és az írás szerzője – Fotó: Merényi Zita

Anélkül, hogy a fotózásról bármilyen kulisszatitkot megosztanék, talán nem haragszik meg Kristóf atya, ha elmesélem, milyen történettel nevettetett meg minket aznap. Amikor Zitával ámulattal néztük a konyhája felszereltségét, a polcokon sorakozó edényeket, elmesélte, hogy ezek nem akármilyen edények. Szeretett volna egy igazán minőségi készletet venni, sokáig gyűjtött rá, majd elment a vasedényboltba, hogy megvásárolja a márkás főzőalkalmatosságokat. Az eladó igazán megvolt elégedve a választással, és megdicsérte vásárlóját, milyen minőségi termék tulajdonosa lett: „Meglátja, ezzel még az unokái is főznek majd!” „Az enyémek biztos nem…” – kommentálta mosolyogva a történetet Kristóf atya, mi pedig Zitával a hasunkat fogtuk a nevetéstől.

Sz. K. N. 

***

Akiket megismerhetünk a magyar–angol nyelvű, színes fotókkal gazdagon illusztrált könyvből: Erdő Péter, Veres András, Abonyi Zsuzsa, Balog Józsefné, Barcsák Marianna, Bábel Balázs, Benkóczy Zoltán, Berta Tibor, Bognárné Nagy Tímea, Boros Misi, Böjte Csaba, Cseke Péter és Sára Bernadette, Csókay András, Demeter T. Teodóra, Eperjes Károly, Fazakas Zoltán Márton, Filó Kristóf, Fülei Balázs, Herczegh Anita, Hortobágyi T. Cirill, Jásdi Mari, Kakuk Ferenc, Keresztes Ilona, Keresztes Szilárd, Kocsis Fülöp, Kovács Ákos, Kovács Gergely, Kubik Anna, Kvanduk Frigyes, Légli Ottó, Lőrincz György, Marton Bernát, Mádl Dalma, Márton Anita, Molnár Antal, Müller Cecília, Németh Norbert, Petres Lúcia, Péterfalvi Attila, Rácz Borbála, Rojkovich Bernadette, Schanda Balázs, Semsei Rudolf és Dobay Eszter, Szabó Attila, Szikora József, Ternyák Csaba, Tóth Tamás, Tuczainé Régvári Marietta, Udvardy György, Varga János, Véghseő Tamás, Vizi E. Szilveszter.

Az Így főznek a magyar katolikusok – 52 hét – 52 recept című kötetet a Magyar Kurír forgalmazza,  megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Merényi Zita

midio.hu

 

 

Címkék: #midióNóri, Filó Kristóf atya, katolikus, Könyvajánló