Diósdon idén május 8-án és 9-én kérhették a szülők gyermekük felvételét az állami bölcsődébe. A Zöldfa utcában található intézménybe mindkét nap reggeltől délutánig jelentkezhettek azok a kisgyermekes szülők, akik gyermekükkel bölcsődei ellátást vagy időszakos gyermekfelügyeletet szeretnének igénybe venni. A felvételről május végéig születik döntés, melynek meghozatalát minden évben a diósdi védőnőkkel történő egyeztetés is segíti, hiszen ők azok, akik valamennyi jelentkező család életkörülményeit személyesen ismerik.

A diósdi bölcsőde

Diósdon 2013 decembere óta működik állami bölcsőde, folyamatosan maximális kihasználtsággal. A gyermekek gondozása-nevelése 2 különálló egységben, 4 csoportban történik. Mindkét egységhez kerti játékeszközökkel, homokozóval, vízpermetezővel ellátott udvar, illetve egy-egy átadó-öltöző és fürdő tartozik. A bölcsőde emeletén található egy játszószoba azoknak a kisgyermekeknek, akiknek szülei időszakos gyermekfelülgyeletet igényelnek. Rájuk ugyanúgy kisgyermeknevelő vigyáz, mint a bölcsődei ellátásban részesülő gyermekekre, azonban ez a szolgáltatás térítési díj ellenében vehető igénybe, ellentétben az alapellátással, ami ingyenes. A gyermekek étkeztetését a bölcsiben saját konyháról oldják meg, dietetikus szakmai segítségével.

A bölcsőde bejárata

Ki járhat bölcsibe?

„A bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását és nevelését biztosító intézmény. Ha a gyermek a 3. évét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, a 4. évének betöltését követő augusztus 31-ig nevelhető és gondozható a bölcsődében.” (A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény)

A bölcsődei felvétel feltétele, hogy az anyuka (vagy aki a gyermekkel addig otthon volt) a munkáltató által igazolja, visszamegy dolgozni. Erre csak abban az esetben nincs szükség, ha valaki az időszakos gyermekfelülegyeletet szeretné igénybe venni.

Érkeznek az első beiratkozók május 8-án

A diósdi bölcsődébe – az országos tendeciákhoz hasonlóan – minden évben magasabb a jelentkezők száma, mint a férőhelyeké – tájékoztatott dr. Kósi Brigitta, a Zöldfa Bölcsőde vezetője. Az intézményvezető kiemelte, nagy szükség van az Őszapó utcában épülő új tagintézményre, mert amíg azt nem vehetik birtokba, az ezt követően jelentkezőknek gyakorlatilag nincs esélyük bekerülni a bölcsődébe.

A már említett védőnőkkel történő egyeztetésen túl a bölcsődevezető a diósdi óvoda vezetőjével is minden évben egyeztet, hogy kik azok a jelenleg bölcsis, még nem óvodaköteles gyermekek, akiket a nevelési év (szeptember 1. napjától a következő év augusztus 31. napjáig tartó időszak) közben át tud venni az óvodába, így ennyivel kevesebb jelentkezőt kell elutasítani. Kósi Brigitta elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a dolgozó szülők gyermekei bölcsődei ellátáshoz juthassanak.

Minden évben vannak jelentkezők, akik nem a munka világába történő visszatérés miatt, hanem azért kérik gyermekük felvételét, hogy gyermekük közösségben lehessen. Ilyenkor, ha az édesanya nem dolgozik, időszakos gyermekfelügyeletet lehet igényelni, melyre szintén többszörös a túljelentkezés.

A bölcsődei felvételről legkésőbb május végéig minden jelentkezőt értesítenek.

A Zöldfa Bölcsőde honlapja ide kattintva érhető el.

 

midio.hu

Borítókép: Kisfiával bölcsődébe jelentkező diósdi anyuka és dr. Kósi Brigitta intézményvezető

 

 

Címkék: Bölcsőde, bölcsődei jelentkezés, Diósd, dr. Kósi Brigitta