A nagyszabású iskolabővítési projekt, aszfaltozási és járdaépítési program, térfelügyeleti rendszer kiépítése, fásítási program, egy újabb bölcsőde építése is szerepel a diósdi önkormányzat tervei között – egyebek mellett erről is beszélt Spéth Géza polgármester az Érd FM 101.3 rádiónak adott interjújában, melyet az Érd Most! portál cikke alapján ismertetünk.

Diósd polgármestere e beszélgetés elején aláhúzta: „A működés biztosítható, finanszírozható volt, amellett, hogy azért némiképp minket is sújtott az elvonás” – foglalta össze az elmúlt év fő jellemzőit. Mint elmondta, a koronavírus-járvány a diósdi mindennapokra is rányomta bélyegét, de ennek ellenére az önkormányzatnak sikerült néhány olyan fejlesztést elindítania, amelyek a helyi lakosok életminőségét javítják.

Spéth Géza polgármester

Spéth Géza hangsúlyosan szólt az Eötvös-iskolával kapcsolatos beruházásról, ahol földterületeket vásárolt és sajátított ki az önkormányzat. Az állami támogatásból megvalósuló intézménybővítés becsült értéke 10,5 milliárd forint, amibe az új tornaterem, nyolc szaktanterem, koncertterem, ebédlő, parkoló és egyéb más olyan létesítmények is beletartoznak, melyek a meglévő épülettel együtt egy teljes funkciót lefedő komplexumot hoznak létre. Az iskola bővítése miatt a városgazdálkodással foglalkozó szervezetnek egy új telephelyet kell kialakítani, ami százmilliós nagyságrendű beruházás lesz. A polgármester reményét fejezte ki, hogy 2022-ben el is kezdődik az iskola építése, ezért az új telephely létrehozása is egyre sürgetőbb feladattá válik.

A legnagyobb projekt az iskola fejlesztése

A városvezető beszámolt róla, hogy folytatták az aszfaltos utak felújítását, melyre 2020-ban és 2021-ben is nyertek forrást, de a település adóerő-képessége miatt ehhez 35 százaléknyi saját forrást is kellett hozzátenniük, ennek köszönhetően két év alatt 12-13 ezer négyzetméteren újultak meg a korábbi aszfaltos utcák Diósdon.

Spéth Géza ismertette: elindították egy térfelügyeleti rendszer terveztetését is, amelyre már az engedélyek is megvannak és a pályáztatás is eredményes volt, így 2022-ben tizenhat ponton kezdődhet el a rendszer kiépítése. Hozzátette, emellett a Belügyminisztériumhoz egy másik pályázatot is beadtak, hogy még több kamerát telepíthessenek.

A polgármester részletesen beszélt a rádióinterjúban a helyi utak felújításáról is. „Nyertünk 174 millió forint támogatást útépítés céljára, amihez hozzá kell tennünk 44 milliót, ahhoz, hogy tíz utcánkban szilárd burkolatú út épülhessen. A Bajuszfű utca egy szakasza Érddel közös, ezért abban az esetben a polgármester úrral tartottunk egy megbeszélést, hogy ebbe Érd az utca tulajdonjogával arányosan beszálljon.” Mint elmondta, az első ütemben a Cinege, a Sajó utca, a Vadrózsa köz, a Csaba, a Szarvas, a Darázs, a Pelikán, a Varjú utca és a Héja utca épül meg. Hozzátette: a következő évre is tervezik az útprogram folytatását.

Beszélt arról is, elindítottak egy járdaépítési programot, melynek első ütemében a 7-es út melletti járdaszakaszokat valósították meg, ezenkívül a Diófa sor utcával párhuzamosan és a Kőbányai útnál is terveztettek egy-egy szakaszt, de a ciklus folyamán minél több járdát szeretnének felújítani és megépíteni.

Spéth Géza kiemelte: 2022-ben a legfontosabb beruházások közé tartozik a 2021-ben elkezdett fásítási program, de csak a meglévő fejlesztések függvényében tudják kijelölni a területeket. Az iskola bővítésének folytatása mellett szintén hangsúlyos projekt a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése, illetve a 22. kerülettel és az Érddel közös utcák esetén pedig szeretnének együttműködést kialakítani, hogy ezen utcák lakói se szenvedjenek hátrányt.

Diósd polgármestere végezetül elmondta: a helyi Polgármesteri Hivatallal is „szeretnének kezdeni valamit”, de terveik között szerepel egy újabb bölcsőde építése, melynek előkészületei jelenleg is zajlanak.

midio.hu

Forrás: Érd FM 101.3, erdmost.hu

Címlapkép: Facebook — Mosolygo László

Fotó: erdmost.hu, midio.hu-archív

 

Címkék: 2022, Diósd, fejlesztések, Spéth Géza