Öt agglomerációs tankerületi központban 16 köznevelési intézményt bővít, illetve épít a kormány 60 milliárd forintból – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A fejlesztés Diósdot is érinti.

A Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Program következő állomásaként négy új iskola épül és 136 új tanteremmel bővítenek meglévő iskolákat Budapest környéki településeken. A fejlesztés 14 ezer gyermeket érint.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere elmondta: a 21. század követelményeinek megfelelő infrastruktúrát szeretnének kialakítani. Az új iskolák építésekor a legfontosabb szempontok, hogy legyenek egészségesek, energiatakarékosak, legyen alacsony az épületek szén-dioxid-kibocsátása és legyenek felszerelve a legkorszerűbb oktatási eszközökkel. Hozzátette: az iskolaudvarok és környezetük kialakításában fontosak lesznek az ökológiai szempontok is.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint a fejlesztéseket indokolja, hogy Budapest agglomerációjában a legnagyobb arányú, és a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzései szerint a következő évtizedekben akár 10-20 százalékos népességnövekedés is várható, ezért szeretné a kormány növelni az iskolai férőhelyek számát a főváros környékén.

Az államtitkár bejelentette: Veresegyházon és Dunaharasztiban 24 osztályos, Csömörön és Kistarcsán 16 osztályos új iskola épül. Emellett Nagykovácsiban, Diósdon, Gyömrőn, Inárcson, Dunavarsányban, Délegyházán, Szigethalmon, Kismaroson, Sződön, Vácdukán, Őrbottyánban és Tahitótfaluban bővítik az iskolákat 8, 16, illetve 24 tanteremmel. Maruzsa Zoltán hozzátette: a kivitelezések – a tervezés és a beszerzések után – várhatóan 2021-ben kezdődhetnek el.

A hírrel kapcsolatban megkerestük városunk polgármesterét. Spéth Géza a midio.hu-nak elmondta: Diósdon várhatóan 8 tantermes iskolabővítés fog megvalósulni. A részleteket térségünk országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András ismerteti majd sajtótájékoztató keretében.

 K. Z.

Forrás: MTI

Borítókép: A diósdi “nagyiskola”

A diósdi általános iskola adatai Notesz rovatunkban ide kattintva érhetők el.

Korábbi cikkünk az iskolaudvar közösségi felújításával kapcsolatban ide kattintva olvasható.

A diósdi általános iskola “rekord létszámáról” tavaly, honlapunk indulásakor is írtunk (a cikk ide kattintva elérhető), azóta pedig még több gyermek jár Diósdon iskolába.