Megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló részletszabályozás. A kormány intézkedéseivel párhuzamosan, azokból következően Diósd polgármestere, Spéth  Géza is megalkotta a városra vonatkozó konkrét szabályozást, és közreadta azt közösségi oldalán.

 Általános szabályok

A Magyar Közlönyben megjelentetett új szabályozásban kitérnek minden új, eddig csak szórványosan kihirdetett szabályra és egyebek közt pontosítják a korábban bejelentett, a maszkhasználat szigorítására vonatkozó miniszterelnöki döntést. A kormány értékelte Magyarország járványügyi helyzetét, és ennek alapján megállapította, hogy az eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések bevezetése vált szükségessé, melyek célja, hogy „csökkentsük a koronavírus megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet” – idézi a rendeletet az MTI.

A szerda nulla órától életbelépő intézkedések a következők. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.

Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt. Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A beltéri rendezvényeken már hosszabb ideje kötelező volt a maszk viselete

 

Diósdi szabályok

A kormány intézkedéseivel párhuzamosan, azokból következően Diósd polgármestere is megalkotta a városra vonatkozó konkrét szabályozást, és közreadta azt közösségi oldalán.

„Kedves Diósdiak!

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 1. § (1) pontja alapján a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen a maszk viselése kötelező. Bővebben, részletesen: A fenti rendelkezések alapján rendeletet alkottam, amely a 2020. november 12-én 0:00 órától lép hatályba. A területek meghatározásánál a gyermekintézmények, orvosi rendelők, valamint kereskedelmi, szolgáltató egységek kerültek rögzítésre, mivel ezeken a területeken fordul meg a legtöbb ember!”

 Diósd Város közigazgatási területén az alábbi közterületeken kötelező a maszk viselése:

A Gárdonyi Géza utca teljes hosszában a Szent István térig, kivételt képez a Kápolnakert.

Az Ifjúság út teljes hosszán.

A Petőfi Sándor utcában az iskola parkolójának területén.

A Sashegyi útnak a Szent István tér és Kossuth Lajos utca közötti szakaszán.

A Kossuth Lajos utcának a Sashegyi út és Dózsa György utca közötti szakaszán.

A Kocsis utcában a Diósdi Dió Óvoda és Zöldfa Bölcsőde parkolójának területén.

A településen működő valamennyi kereskedelmi, ipari és szolgáltató egység bejáratától számított 20 méteres körzetben.

A polgármester végezetül tájékoztatja a lakosságot, hogy a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár zárva tart.

midio.hu

 

Címkék: Diósd, maszkviselés, szigorítás