Szeptember 3-án negyedik alkalommal szervezte meg a MiDió Egyesület visszatérő éves rendezvényét, a MiDió Mesés Séta elnevezésű közösségi programot. Nemcsak 1-2 kilométeres, a Fricska zenekar által felvezetett örömséta ez a városban, hanem tudatosan felépített honismereti minitúra. Minden évben más-más tematika mentén indulnak a résztvevők a Tó utca 35. szám elől, ahol valaha a Hagyományőrző Klub elnöke, Orosz Imre és felesége lakott.

Idén a Bajcsy-Zsilinszky – Petőfi – Kossuth utcákon vonultunk végig, megálltunk a volt Kesztyűgyárnál a központban, majd Magyar Gyula növénynemesítő egykori háza előtt (Ó, azok a zamatos diósdi őszibarackok!). Utána a körforgalomnál megismertük Szent Flórián szobrának izgalmas történetét, nemkülönben Perczel Mór honvédtábornok alakját.

Mesélőnk idén is a Kortalanok Séta és Torna Klubjának vezetője, Péter Szilvi volt.

Előadásában a Kápolnakerthez érve természetesen a Kápolna és a Szent Gellért-szobor története került terítékre, hogy aztán a templomba bemenve közösen köszöntsük a Zoller házaspárt 50. házassági évfordulójuk alkalmából. A jól előkészített meglepetés műsor sokak szemébe könnyet csalt, és magam is úgy gondolom, hogy ez volt idei közös sétánk csúcspontja.

A Zoller házaspár, Erika és Zoli

Zoller Erika és Zoli élete szorosan kötődik Diósdhoz, mint ahogy házasságuk is pozitív példaként állhat mindenki előtt.

A MiDió Angyala-díjat ebben az évben az ő boldogságos közös „meséjük” kapta. Vidám életükről, küzdelmeikről bővebben olvashatnak a programra időzítve megjelent interjúban.

A séta végállomása hagyományosan a Gárdonyi-kertben volt, ahol a szokásos Ciróka játszóház (Kemény Kornélnak és Pap Szilvinek hála) és Rásó Ica néni kézműves foglalkozása fogadta a gyerekeket. A felnőttek a séta során hallottak segítségével helytörténeti kvízt tölthettek ki, hogy aztán gyermekeik egy-egy plüss játékkal legyenek gazdagabbak. A német hagyományőrzők szörpje, a Diósdi Kiskifli zseniális pogácsája, a ZsuzsiSüti által minden évben felajánlott isteni szülinapi torta (idén már 5 éves a MiDió-honlap!), és persze a tavalyról jól ismert Zoller–Paszternák duó muzsikája – köszönet Mód Szabolcsnak a hangosításért – tette tökéletessé a délutánt. Köszönjük az életképszerű csodás felvételeket Csősz Kati fotósnak! (Az esemény fotóalbuma FB-oldalunkon ide kattintva látható.)

Sétánk célja kettős: egyrészt közelebb hozni egymáshoz a diósdi embereket, másrészt megismertetni velük szűkebb környezetük, Diósd múltját. Meggyőződésünk, hogy csak így lehet lakóhelyünkből igazi otthont varázsolni.

Nem véletlen egyesületünk Tamási Árontól kölcsönzött mottója sem: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Várunk mindenkit jövő szeptemberben is!

Bányai Petra / MiDió Egyesület

Borítókép: Indulás a Tó utcából / Fotó: Csősz Kati

 

 

További képek: FB-oldalunkon

midio.hu

 

Címkék: Diósd, MiDió mesés séta