A napokban ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját a Nagytétényi Nyugdíjas Klub. A Szelmann Házban ez alkalomból tartott ünnepségre meghívták a diósdi Német Hagyományőrző Egyesületet is.

 A Nagytétényi Polgári Körök meghívására az egyesület azon tagjai vettek részt a tétényi ünnepségen, akik több napon keresztül segítettek az iskolások „szüretelésénél”.

László Istvánné, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Karsay Ferenc, a kerület polgármestere, valamint Gálffy Mária, a klub elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Bogó László, a diósdi Német Hagyományőrző Egyesület elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd és átnyújtotta a Diósdi Kiskifli, személy szerint Tichy Róbert és Villő  – akik egyébként az egyesület tagjai  tagjai – ajándékát, melyet szeretettel sütöttek a nagytétényi klub 40. születésnapjára. Ugyancsak átadta a Midió Egyesület üdvözletét, valamint az általuk kiadott diósdi képeslapot.

A diósdi vendégek

 

Bogó László és Tátrai Bori köszöntötte a jubiláló klubot

A diósdi hagyományőrzők nevében Tátrai Antalné Bori köszöntötte a klubtagokat és a megjelenteket. A két település kapcsolatának történetét felidézve elmondta: az „ismeretség” nem új keletű, hiszen a diósdi svábokat a tétényi templomban anyakönyvezték, ide jártak misére mindaddig, Téttry József plébános kezdeményezésére 1889-ben Diósdon felépült a templom.

A Budatétényi Tangazdaságban sok diósdi dolgozott, köztük Magyar Gyula növénynemesítő is, akiről később a Kertészeti Technikum és Szakképző Iskolát elnevezték. Kutatásaival nagyban hozzájárult a diósdi a mandula- és  őszibarack-termesztés elismertségéhez. A diósdi termelők Téténybe hozták biciklivel a barackot, majd itt szálltak fel a Hévre és vitték a piacra.

 

 

Tátrai Antalné emlékeztette a jelenlévőket: közös múltunk az 1700-as években a svábok betelepítésével kezdődött, és közös a kitelepítésük is, hiszen Budafok- Háros vasútállomásról egy napon, 1947. augusztus 25-én vitték el a tétényi és a diósdi svábokat.    A tragikus eseményre emlékezve immár több éve kitelepítési emlékfutással, valamint közös főhajtással emlékezünk Budafokon és Tétényben a Sváb emlékműnél.

Sok családi szál is összefűzi a két civil szervezet tagjait, a tétényieket és a diósdiakat, hogy csak a Csapó, Strobl, Tichy és Papp-Váry családot említsük. Az utóbbi esetében különösen direkt a kapcsolat. A diósdi német hagyományőrző egyesület tagja dr. Batyalikné Papp-Váry Sára – ő  is részt vett a Szelmenn Házban rendezett ünnepségen –, akinek Tétényben élt szülei amatőr képzőművészek voltak.  Édesapja, Papp-Váry László szobrász készítette el többek között a Diósd és Tétény határában található a stáció képeit, de az ő formázta meg a Szelmann Ház névadójának szobrát is, felesége, Sára pedig a Szelmann-plakettet. Több mint 20 évig aktívan részt vettek Nagytétény kulturális életében. Papp-Váry László egyébként a Promontórium Borlovagrend tagja volt, Diósdon művelte a szőlőjét és borászkodott.

Papp-Váry László és felesége aktív tagjai voltak a tétényi közösségnek (újságfotó)

 

Szelmann Ignác vendéglős mellszobra. Papp-Váry László alkotása

 

Ezt követően virággal köszöntöttk a jubiláló klub tagjait. Tátrainé elmondta:  „Az Echinacea zöld színe szimbolikusan jelképezi számunkra a megújulást és újjászületést. Díszítse a Szelmann Ház kertjét. Köszönjük, hogy sok más tevékenységetek mellett ápoljátok a sváb hagyományokat.”

 

A diósdi német hagyományőrzők ajándéka a klubnak

A diósdi hagyományőrzők köszöntőjét az egyesület tiszteletbeli tagjának, Papp Ágostonnak a harmonikaszáma zárta.

Papp Ágoston harmonikaszólóját egy szép könyvvel köszönték meg a tétényiek

Ezt követően a jubileumi rendezvényre érkezett vendégkórusok – a Kajászói Dalkör, a Baracskai Dalkör, az érdi Rozmaring Kórus, a szigetcsépi Überraschung Tánccsoport –, valamint a házigazda Nagytétényi Nyugdíjas Dalkör tagjai léptek színpadra. A műsor után palóclevessel és finom süteményekkel kínálták meg a résztvevőket. A programot tombolasorsolás, majd tánc zárta.

Több dalkör is fellépett az ünnepségen

 

 Diósdi részről a program támogatói voltak: Diósdi Kiskifli, Comart-Decor Kft.  és Völgyiné Éva (dekoráció).

 midio.hu

Fotó: Tátrai Bori

 

Címkék: 40. születésnap, Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület, Nagytétényi Nyugdíjas Klub, Szelmann Ház