Kánya Adrienn diósdi kézműves anyuka a japán kanzashi szalagtechnika magyarországi művelője és folyamatos továbbfejlesztője. Adri 2006 óta él Diósdon, férje tősgyökeres diósdi. „Nagyon szeretek itt élni, a kislányunk születésével pedig a közösséghez tartozás igénye még inkább felerősödött bennem. A kézműves vállalkozásomat ezért indítottam el, és négy éve fejlesztem, építem” – meséli.

Kanzashi

Adri a japán kanzashi-technika hazai képviselője

Az idei pandémiás év sok változást hozott mindannyiunk életébe, különösen igaz ez a kisvállalkozókra, helyi kézművesekre, mint Adrienn.

„Az egyik legnagyobb tapasztalat, hogy meg kell tanulni rugalmasnak lenni, élni a változás lehetőségével. Magam is ezt tettem. Eddig a személyes foglalkozások, vásárok, rendezvények voltak a fő tevékenységeim, ám tavasszal egyik napról a másikra ezek megszűntek. Így elkezdtem építeni az online teret: létrehoztam interneten elérhető tanfolyamokat, és tudatosabban foglalkoztam a már korábban elindított YouTube-csatornámmal is.”

Az alábbiakban Adri a kreatív alkotásról mesél, egyúttal otthoni ajándékkészítésre biztat egy egyre népszerűbb, de még mindig újdonságot jelentő, különleges technika kipróbálásával.

Kanzashi

Alkotás közben

Mi az a kanzashi?

Japánban nagy hagyománya van a kanzashi-díszeknek. Ezek olyan prémiumminőségű, aprólékosan, nagyon sok munkaórával készített díszek, melyeket a nők használtak, és kifejezték egy nő társadalmi státuszát, rangját, családi állapotát, vagy akár az adott évszakhoz is igazodtak.

Hajdíszekként funkcionáltak elsősorban, és tradicionális japán ruhához hordták őket. A kanzashi elnevezés egy gyűjtőfogalom, ide tartozik minden hajban hordott ékszer, bármilyen anyagból is készült. Kanzashinak hívják magát a technikát is, amivel ezek a tradicionális japán haj-ékszerek készülnek. Kanzashi-technikával nem csak hajdíszek, hanem ékszerek és egyéb használati tárgyak is készülhetnek.

Most hogy megismertük a technikát, szeretném bemutatni a YouTube-csatornámat, ahol lassan már több mint száz ingyenes videóból lehet választani, és ezek segítségével otthon alkotni. A szükséges kellékeket bármelyik kreatív hobbiboltban be lehet szerezni, köztük a diósdi kreatív boltban is.

Most nézzük a videókat!

És akkor most jöjjön pár videó, amely az egész világot bejárta már, és amivel bátran elkezdheted az otthonodban akár az idei karácsonyi díszeket is készíteni.

Egyszerűen elkészíthető angyalka:

Hópehely:

Angyalka haladóknak: 

Mikulásvirág: 

Gyertya karácsonyfadísz:

Bízom benne, hogy a fenti videókkal tudok egy kis újdonságot, különlegességet, szépséget mutatni a koronavírus miatt most nehéz, de mégis karácsonyi várakozással teli adventi időkben. A kisebb gyerekek fűzhetik a gyöngyöket, vagy kiválasztják a színeket, a nagyobbakkal már a hajtást és az olvasztást is ki lehet próbálni. Tapasztalataim alapján 9-10 éves kortól már egy egyszerűbb angyalkát, vagy hópelyhet önállóan is el tudnak készíteni a gyerekek. Természetesen szülői felügyelettel, mert forró dolgokkal dolgozunk.

Kanzashi

Kanzashi-technikával készült karácsonyi csillagok

Extra tipp anyukának

Ha a karácsonyi készülődésben mi, anyukák is egy kis kikapcsolódásra vágyunk, és mécsessel készítjük a szirmokat, akkor szuper lehetőség ez az elvonulásra, megpihenésre. Hallgathatunk közben karácsonyi zenét, amely már az ünnepekre hangol és elrepít egy számunkra kedves világba.

Köszönöm a MiDiónak a lehetőséget, hogy egy kis ízelítőt mutathattam a széles palettájú kanzashi tárházból. Ha kedvet kaptál kipróbálni, csak bátran! Elérhetőségeimen megtalálsz, örömmel válaszolok a felmerülő kérdésekre.

Kellemes ünnepi hangolódást és készülődést kívánok!

Adrienn

www.kanzashi.hu
www.arienndora.hu
https://www.facebook.com/buzdorkanzashi
https://www.youtube.com/buzdorkanzashi

Fotók: Kánya Adrienn

midio.hu

 

Címkék: Advent, Ajándék, Diósd, Diósdi kézműves anyukák, Hobbi, Kanzashi, Karácsony, Karácsonyi díszek, Kézműveskedés, Koronavírus, Kreatív