A közelmúltban elkészültek a német osztályok számára a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat által biztosított új fellépőruhák: 29 szoknya és kötény, valamint 33 mellény a fiúknak. A gyerekek a tanév megkezdése után meg is kapták a ruhadarabokat. Amennyiben többletigény jelentkezik, azt pótlólag megvarratja az önkormányzat.

 A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola indulása óta támogatja a német nemzetiségi osztályokban tanuló gyerekeket abban, hogy színpadi fellépéseik alkalmával szép ruhában (a lányok kékfestős szoknyában, a fiúk mellényben) adhassák elő német nyelvű prózai előadásaikat, valamint német nemzetiségi táncelőadásaikat.

A gyerekek az iskola bejáratánál az új ruhákban

– A fellépőruhák varratása a diósdi német nemzetiségi iskola és a DNNÖ kezdetektől fennálló szoros együttműködésének egyik jó példája – tájékoztatta a midio.hu-t dr. Szűcs Anna Éva, a német önkormányzat képviselő-testületének tagja.

Szűcs Anna Éva

Mint elmondta, minden év januárjában az iskola német nyelvet oktató tanárai, a német nemzetiségi osztályok osztályfőnökei a DNNÖ tagjainak közreműködésével méretet vesznek az elsős diákokról, illetve összeírják a más osztályokban – pl. kinövés miatt – keletkező ruhaigényeket, és a DNNÖ a gyerekek Tavaszköszöntőn történő fellépéséig megvarratja azokat. Az előző iskolaévben a fellépés ugyan a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt, de a ruhák megvarratásáról a DNNÖ továbbra is gondoskodott, bízva abban, hogy a járványhelyzet elmúltával ismét megcsodálhatjuk bennük a fellépő gyerekeket.

Oderszky László, az önkormányzat elnöke örömtelinek tartja, hogy egyre több a német nemzetiségi tanuló iskolánkban. Mint portálunknak elmondta, terveik között szerepel a nemzetiségi táncoktatás elindítása és erre alapozva önálló német táncegyüttes létrehozása.

Oderszky László

A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat, együttműködő partnerével, a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesülettel együtt szeretettel várják a diákokat és szüleiket rendezvényeiken, programjaikon.

K. Z.

midio.hu

Képeinken a 6.b osztály diákjai az új fellépőruhákban (Fotó: Német Nemzetiségi Általános Iskola)

 

 

Címkék: DNNÖ, fellépőruhák, nemzetiségi oktatás