Néhány éve utcát neveztek el Diósd központjában a végzős orvostanhallgatóról, Tóth Ilonáról, akit az 1956-os megtorlások során halálra ítéltek. A 24.hu portál hírt ad arról, hogy hamarosan képregény jelenik meg a kivégzett medika és társai történetéről.

Tóth Ilona az 1956-os forradalom utáni megtorlások egyik szimbolikus alakja. A fiatal orvostanhallgató az október 23-i diáktüntetés után csatlakozott az önkéntes mentőszolgálathoz, majd november 1-jétől a Domonkos utcai kórházi részleg vezetője lett. 1956. november 19-én tartóztatták le, eleinte röplapozásért. Később gyilkossággal vádolták meg: a vád szerint társaival együtt halálos mérget adtak be egy ÁVH-ügynöknek vélt rakodómunkásnak. Társaival együtt 1957 júniusában felakasztották.

Az üggyel foglalkozó történészek és kutatók egy része ma azon a véleményen van, hogy Tóth Ilonát koncepciós perben ítélték el, mert nem követett el gyilkosságot, bár az akkori események pontos menetét utólag lehetetlen teljes biztonsággal rekonstruálni. Tóth Ilona és társai perükben azt vallották, hogy elkövették a gyilkosságot, sőt részletesen (bár nem teljesen egybehangzóan) elő is adták, miképp történt. A beismerő vallomásokat azonban a történészek többsége szerint kényszer hatására vagy más személyek fedezése érdekében tehették. Ellentétes állásponton van Eörsi László történész, aki szerint Tóth Ilona vallomása őszinte volt, és ha voltak is enyhítő körülmények, ténylegesen részt vett az emberölésben.

„Az elmúlt években egyre több történelmi képregény látott napvilágot itthon. Az  56-os eseményekkel eddig csak a Futaki–Tallai-féle Budapest angyala és Bán Mór – Fazekas Attila Tűzvihar című műve  foglalkozott. A forradalom leverése után éppen az ilyen átlagembereket, mint Tóth Ilonkáék, kellett megfélemlíteni: soha ne merjék újra felemelni a szavukat a szabadságért, másokért. Összetákolt, hamis vádak alapján letartóztatták, bíróság elé állították, majd rövid úton kivégezték őket.   A megtorlásokban a másik oldalon szintén magyarok álltak. Ők hitből vagy megalkuvásból részt vettek az eljárásokban, kiszolgálták az elnyomó kommunista rendszer, a szovjetek és itthoni tettestársaik igényeit. Mi volt a közös bennük, mindannyiukban? Az, hogy mindannyian azzal áltatták magukat, hogy a »nép« nevében dolgoznak, gyógyítanak vagy gyilkolnak” – áll a képregényt megjelentető Képes Krónikák Kiadó kiadó ajánlásában.

A képregénybe itt bele lehet tekinteni.

midio.hu

Forrás: 24.hu, Wikipédia

Illusztrációk: 24.hu

 

 

Címkék: 1956, medika, megtorlásegtorlás, Tóth Ilona