Bogó Krisztina diósdi illusztrátor és művésztanár 2016 és 2018 között Indonéziában tanulmányozta (és tanulta) a tradicionális indonéz művészeteket (bábművészetet, batikolást és táncot). Élményeiről „Művészeti expedíción Indonéziában – Vizuális útinapló” címmel tart előadást november 21-én 15 órától a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban (Budapest, az Andrássy út 103.) Az előadás a múzeumban megtekinthető „Transz|Tánc|Bali” kiállításhoz kapcsolódik, melyen a kiállításra érvényes belépőjeggyel lehet részt venni.

Bogó Krisztina a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult,  alap- majd mesterszakon szerzett tervezőgrafikus, design- és vizuálisművészet tanár, illetve médiadesing diplomát. Szakmai ismereteit később ösztöndíjasként Portugáliában (Faculdade de Belas Artes da Universidade de Lisboa) és Indonéziában (Indonesia Institute of The Arts Surakarta) bővítette.

Távol-keleti útját az indonéz kultúrával való ismerkedés, a tanulás, felfedezés vezette; új technikákkal, ismeretlen tájakkal, mosolygós emberekkel ismerkedett meg. Az ott eltöltött idő lenyomata azóta is inspirálja. „Indonéz lelemények” címmel 2020-ban egy kiállítás formájában mutatta be munkáit a FISE Galériában. A művészeti alkotások és a hétköznapok szorosan egybefonódtak, a bemutatott anyag kint készített művekből, dokumentációból, inspirációkból és hazaérkezése óta készült indonéz témájú alkotásokból állt.

A vasárnapi élménybeszámolón a művész kötetlen formában, saját képeivel és videóival mesél az Indonéziában töltött évekről: a Darmasiswa-ösztöndíjprogramról, a kultúra megismeréséről, az indonéz szokásokról, mindennapokról, tanulásról és kalandos utazásairól. Az előadáson megtekinthető lesz néhány indonéz témájú grafika, batikolt textil, melyeket az előadó készített.

K. Z.

midio.hu

Fotó: Bogó Krisztina fotóarchívuma

 

 

 

Címkék: Bogó Krisztina, előadás, Hopp Ferenc-múzeum, Indonézia