A közelmúltban a Diósdon Hallottam – Egy helyen élünk nevű Facebook-csoportban Strumperger István szokatlan posztot tett közzé. Nem a diósdi kátyúk, gyorshajtók, szabálytalanul parkolók ügyében berzenkedett, hanem derűs, mondhatni napfényes hangulatban kiviszüretről tudósított saját kertjéből. Ennek a sikertörténetnek jártunk utána, és megkérdeztük Istvánt, mi áll e teljesítmény hátterében.

– Mióta él Diósdon, hogyan került ide?

– 2013 telén költöztünk Diósdra. A vállalkozásom a 22. kerületben van, ezért esett a választásom erre a településre. Közel a főváros, de mégis csendes, zöld környezet.

– Mekkora a kertje és milyen fekvésű?

– Amikor megláttam ezt a telket, első látásra szerelem volt. Hatalmas ősfenyők, tuják, bokrok, mintha egy mesebeli elvarázsolt kert lett volna. Ezt az intim, 750 nm-es zöldterületet, amennyire tudtam, megőriztem, sőt tovább gazdagítottam különféle egzotikus növényfajokkal, mint pl. banán, citrom, narancs, mandarin, babér, pálma és persze a kivi.

– Sokakban él a tévhit, hogy a kivi déligyümölcs, pedig Kínából származik. Ön mit tudott róla, és hogyan jött az ötlet a termesztésére?

– A feleségemmel sokat jártunk Európa mediterrán térségeiben, és az volt az álmom, hogy ilyen növényekkel népesítsem be a kertem. A kivit az egyik montenegrói utazásom során, egy kisvárosi piacon vettem, egy termő és egy porzó csemetét, ami akkor kb. 30 cm-es volt. Egy évig ebben az állapotában zacskóban őriztem, mert nem találtam neki helyet a kiültetéshez. Végül sikerült a végleges helyét kijelölni, ettől kezdve csak nő és nő, és már harmadik éve terem.

– Mik a tapasztalatai, mennyire nehéz vállalkozás kivit nevelni? Megfelelő neki a mi éghajlatunk?

– A tartását illetően semmi különös dolgot nem igényel, teljesen télálló, nem kell takarni. Tavasszal azért nem árt megmetszeni az idősebb növényeket, mert nagyon elburjánzanak. A neveléséhez egy lugas kialakítása fontos (lásd a képen), amire fel tud majd kúszni, mert igen erőteljesen futó növény. A gyümölcsöket általában az első fagyok kezdetén szoktam szüretelni, ilyenkor még kemények. Annak érdekében, hogy finom és puha legyen, beteszek pár szem kivit egy zacskóba, mellé egy darab almát, és így 5 nap alatt megérik, fogyasztásra kész.

– A kertjében termett kivi íze más, mint a boltokban kapható nagyüzemi termesztésűé?

– Szüleim, barátaim, ismerőseim, akik kóstolták, mind azt mondták, hogy sokkal finomabb, mint a boltban kapható.

– A „Diósdon hallottam – Egy helyen élünk” nevű Facebook-csoportban többen vásárolni szerettek volna öntől gyümölcsöt. Természetesen nem eladásra termel, de a szaporítás tekintetében tudna tanácsokkal segíteni a vállalkozó kedvű diósdiaknak?

– Aki szeretne ilyen egzotikus kerti növényt, szívesen adok tanácsot, sőt még a tavaszi metszés alkalmával leeső ágakat is felajánlom a vállalkozó kedvű, gyökereztetni vágyó kertészkedőknek. Nekem sikerült gyökereztetni a termő növényből, már 3 éves.

*

A siker tehát tanulható. Kellő lelkesedéssel és kitartással – esetleg István tanácsait megfogadva – mindenki számára elérhető a friss, zamatos házi kivi.

Bányai Petra

Címkék: #midióPetra, Diósd, Kivi Diósdon