Romantikus, történelmi – ezt a könyvet bátran ajánlom hölgyeknek, asszonyoknak, nagymamáknak; igen, csupa nőnek.

1909, PÁRIZS: Pâtisserie Clermont, a híres cukrászda – itt kap munkát egy vidékről felkerült fiú. Megbabonázza az ismeretlen világ: az elegáns vendégek, az aranyló karamellcsodák, a habos krémek. Miután megismerkedik a gazdag tulajdonos lányával, kezdetét veszi egy olyan szerelem, amelynek sosem lett volna szabad megtörténnie.

1988, CAMBRIDGE: Petra nagyapja, a híres történészprofesszor nemrégiben elhunyt. A lány rábukkan egy régi fotóra a hagyatékban: a képen a nagyapa áll, mellette két ismeretlen, és mögöttük a Clermont cukrászda. A fotó hátoldalán pedig egyetlen mondat, a nagyapa kézírásával: „Bocsáss meg!”

Így indul egy súlyos titok kinyomozása, amely évtizedekre meghatározta generációk sorsát…

Ezt a könyvet bátran ajánlom hölgyeknek, asszonyoknak, nagymamáknak – igen, csupa nőnek. Bájos, kellemes történet, amelyben az író érezhetően jobban élvezte az 1900-as évek Párizsának leírását, mint a nyolcvanas évekét, de igazság szerint mi is jobban élvezzük azokat a részeket olvasni. A későbbi szál kissé elkapkodott, és végig értjük, hová akar kilyukadni, és hová fog.

Ami a titkot illeti: se nem súlyos, se nem határoz meg generációkat évtizedekre, de ez csak az olyan krimi-fanatikusoknak kevésbé kellemes, mint én, aki minimum hatalmas katasztrófát vagy égből potyogó hullákat várt. Nem. Ez egy könnyű, kedves, ún. nyári olvasmány. Extra benne a cukrászdai szál, az embernek azonnal kedve támad sütni valami finom, habos süteményt…

Ács Judit

midio.hu

Laura Madeleine: Egy cukrászmester meséje. Lettero Kiadó, 2019

Borítókép: Pixabay

 

 

 

 

Címkék: #midióJudit, Könyvajánló