Április 25-én, csütörtökön nyitja meg kapuit a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A négynapos könyves esemény díszvendég-országa Norvégia, díszvendége pedig Karl Ove Knausgård norvég író. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris felújított színházépületében, a Nemzeti Táncszínházban.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég idén Norvégia, illetve a norvég Karl Ove Knausgaard – ő veheti át a Budapest Nagydíjat. A pódiumbeszélgetésre április 25-én, csütörtökön 16 órakor kerül sor a Millenáris B épületében. Az íróval Bősze Ádám beszélget, díjának átvétele alkalmából Tóth Krisztina laudálja.

Karl Ove Knausgård, a fesztivál díszvendége, napjaink egyik legizgalmasabb kortárs szerzője. Legismertebb műve a Harcom című hatkötetes önéletrajzi regény, amelynek néhány hónapja már a harmadik kötete (Játék) is elérhető magyarul a Magvető kiadásában.

A könyvfesztivál díszvendége, Karl Ove Knausgård

Knausgård 1968-ban született Oslóban. Első regénye, az Ute av verden (Ki a világból) 1998-ban jelent meg, és azonnal elnyerte a norvég kritikusok irodalmi díját. 2009 és 2011 között látott napvilágot monumentális önéletrajza, a Harcom (Min Kamp), amely nem csak hazájában, de világszerte ismertté tette, már csak a címe miatt is. A hatkötetes műben kendőzetlen őszinteséggel és megkapó lírai képekkel beszél gyermekkoráról, családjáról és a saját magánéletéről.

A könyvfesztiválon számos norvég programmal várja a közönséget a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Április 26-án, pénteken délelőtt 10-től délután 18.30-ig kerül sor az Európa Pontban az idei Európai Írótalálkozóra, úgyszintén a norvég díszvendégség jegyében.

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretein belül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró-tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 28 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik. Magyarországot Mécs Anna képviseli. Mécs Anna 1988-ban született, matematika–magyar tanári mesterszakon végzett az ELTE-n. Foglalkozott tudományos újságírással, jelenleg kreatív szövegíróként dolgozik. Első könyve Gyerekzár címmel a Scolar Kiadónál jelent meg 2017-ben.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál magyar programjai közt olyanokat találunk, mint Katona József Bánk bánja Nádasdy Ádám„fordításának” bemutatóját (26. szombat, 11:30, Osztovits Terem); Spiró György új, Egyéni javaslat című könyvének bemutatóját (26. szombat, 16.30, Osztovits Terem).

A kortárs magyar irodalom meghatározó alkotója, Bodor Ádám is új kötettel jelentkezik

A mai magyar irodalom meghatározó alakja, Bodor Ádám is új kötettel jelentkezik. Sehol című könyvének bemutatóját április 27-én, vasárnap 11:30-kor tartják a Szabó Magda Teremben. De lesz program Vámos Miklóssal, Turczi Istvánnal, Pintér Bélával, Havasréti Józseffel és Száraz Miklós Györggyel. Érdekesnek ígérkezik a Fortepan könyvbemutatója, a Műfordítók Egyesületének minden programja, valamint idén újraindul a Születésnapi Irodalmi Szalon Péterfy Gergely vezetésével.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a könyvfesztiválra családosan kilátogatókat.

További részleteket Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál oldalán találunk.

K. Z.

Fotók: litera.hu