Endresz Dóra, az Érd Médiacentrum munkatársa nyerte el idén az újságírók számára alapított Körtvélyes Éva-díjat Még élek című videójával. Dóri gyerekkora óta Diósdon él, a mellrák megelőzésének fontosságáról szóló filmet személyes érintettsége miatt is szerette volna elkészíteni.

A pályázatot elbíráló zsűri a nyertes pályamunkánál pozitívumként emelte ki az erős képi megjelenítést, valamint azt, hogy megszólított olyan személyeket is, akik érintettek a betegségben.

A filmben szerepel Tóth Tímea kézilabdázó, akinél a lombikprogramot megelőző vizsgálatokon, 2021 elején derült ki a betegség. A film forgatásakor a sportoló már túl volt a daganateltávolító műtéten, kemoterápiás kezelésekre járt. Tímea azóta bejelentette, hogy tavaly december 14-én megkapta az utolsó kemoterápiás kezelést, és bár még lesz műtétje, gyógyultnak nyilvánítja magát.

Az ismert kézilabdázón kívül, Tóth Klára állatorvos is szerepel Dóri filmjében. Klárát sokan ismerik Diósdon, ahol született és ahol évek óta gyógyítja a diósdiak házi kedvenceit. Nála már több mint 10 év eltelt a mellrákból történt felépülés óta. Azt, hogy annak idején kiderült a betegsége, saját tudatosságának köszönheti, hiszen a korosztályi besorolás szerint még nem küldtek számára mammográfiás meghívót, ő azonban mégis elment a szűrésre.

Az Érd Tv riportereként dolgozó Endresz Dóra családja – mint ahogy a magyar családok jelentős része – többszörösen érintett a rákos megbetegedésekben, Dóri apai nagymamája mellrákban hunyt el. Ezért is volt annyira fontos Dórinak, hogy elkészítse ezt a filmet.

Körtvélyes Éva-díj

A Körtvélyes Éva-díjat az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért és a Mellrák Ellen Egyesület alapította a 2018-ban elhunyt újságíró emlékére. Körtvélyes Éva a magyarországi mellrákellenes civil fellépés egyik legmeghatározóbb képviselője volt. Évtizedekig dolgozott azért, hogy a magyar nők minél többet megtudjanak erről a betegségről, ő alapította és szervezte az Egészség Hídja Összefogás mozgalmat és egyesületet.

Sz. K. N. 

midio.hu

Mit kell tudni az emlőrákról?

Az emlőrák nem ritka betegség, élete során minden 8-10. nőt érinthet. Hazánkban évente több mint 9000 főt diagnosztizálnak mellrákkal.  A betegség időben felismerve és időben megkezdett kezeléssel nagyon jó eséllyel gyógyítható.

Mit kell tenni az időben való felismerésért?

Részt kell venni a rendszeres mammográfiás emlőszűrésen, és panasz, elváltozás észlelése esetén nem kell megvárni az aktuális szűrési időpontot, hanem minél előbb orvoshoz kell fordulni!

Magyarországon az állami népegészségügyi szűrés keretében a 45 és 65 év közötti nőket hívják be kétévente mammográfiás szűrésre. Kívánatos lenne a korosztályi határok kiterjesztése mindkét irányban, a 45 év alattiakra és a 65 év felettiekre is. Bár az emlőrák jellemzően a középkorú vagy idősödő nők között a leggyakoribb, a betegek kb. 10 százaléka a 45 év alatti, fiatal korosztályba tartozik.

Forrás: Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 

 

Címkék: Endresz Dóra, Körtvélyes Éva-díj, mellrák