„De miért olvasol ilyen könyvet?”  – kérdezte a barátnőm értetlenül, amikor elmeséltem neki, miről is szól a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által kiadott kötet. „Mert erről fogok írni.” „Azt értem, de miért olvasna BÁRKI ilyen könyvet? Hiszen ez borzalmas!” 

Nos, igen. Megrázó a kötet.

A NOE valódi emberek valódi történeteit gyűjtötte össze, és adta ki könyv formában. Egy kivétellel minden szerző nő, de az apuka története is sokkoló. Sokkoló, megrázó, döbbenetes; keresgélem a szavakat, miközben írom ezt a cikket.

Én nagyon szeretek olvasni. Mindenféle szörnyűséget is. Azokon mégsem sírok, méghozzá azért, mert tudom, hogy kitalációk, valakinek a fantáziája alkotta meg a szereplőket és az eseményeket. Ebben a kötetben azonban köztünk élő, teljesen ÁTLAGOS emberek valódi történeteit olvashatjuk. Valódi és szívfacsaró történeteit.

Azt, hogy a nők mit kibírnak, hogy végre gyermekük lehessen. Hogy a férfiak mit kibírnak, amíg ezt végignézik. Olvashatjuk a rengeteg szorongást, aggódást, vívódást, fizikai szenvedéseket.

Megtudhatjuk a kérdéseket, amiket feltesznek maguknak. Mindannyian.

Ezt a könyvet nem BÁRKINEK, hanem MINDENKINEK el kellene olvasnia, 25 év felett.

Azoknak, akik régóta gyermekre várnak, azért, hogy tudják: nincsenek egyedül. És ami még fontosabb, hogy lássák a megoldási lehetőségeket, a küzdelem végét, ami szerintem a gyűjtemény egyik legfontosabb tulajdonsága: hogy minden történet más, mindegyiknek a vége (vagy az új kezdete?) is más.

Azon szerencséseknek, akik nem kerülnek ilyen helyzetbe, pedig azért kellene elolvasniuk, hogy soha többet ne tegyék fel senkinek a jószándékú, de tapintatlan kérdést: „Nálatok mikor lesz gyerek?”

Egyesével, lassacskán lehet elolvasni a történeteket, majd feltenni a könyvet a polcra… És szeretettel gondolni rá.

Ács Judit

midio.hu

Küzdelem a gyermekért. Élettörténetek a meddőségről. Kiadta a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), 2020-ban.

 

 

Címkék: #midióJudit, Család, Könyvajánló, meddőség