Diósd és német partnertelepülése, a Hessen tartománybeli Alsbach–Hähnlein kapcsolatának ápolása érdekében, évtizedeken át végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként a német település díszpolgárává választották Lehr Emmát.

A június 16-án a Sonne közösségi házban tartott jubileumi ünnepségen a házigazdák részéről Reinhard Meyer, a képviselő-testület elnöke, Reinhard Wennrich korábbi és Georg Rausch jelenlegi polgármester, a diósdi delegáció képviseletében Bogó László polgármester méltatta a két település közötti három évtizedes együttműködést. A rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakban több mint ezer fő látogatta meg a két partnertelepülést, és mintegy 600 diákot érintett a két iskola közötti diákcsere. A kapcsolatok ápolását segítette a diósdi német nemzetiségi önkormányzat és a német hagyományőrző klub megalakulása, a német nyelv oktatásának kiszélesítése az iskolában. A felek kinyilvánították a partnerség további folytatásának szándékát.

Az ünnepségen ismertették az alsbach–hähnleini képviselő-testület döntését, mely szerint a kapcsolatok szervezése, ápolása terén, valamint tolmácsként végzett több évtizedes eredményes munkája elismeréseként Alsbach–Hähnlein Díszpolgára címmel tüntetik ki Lehr Emmát. Személyében immár a második diósdi részesült a megtisztelő címben, korábban Spéth Géza kapta meg az elismerést.

A Diósdi tér a német településen

Az ünnepségen megemlékeztek mindazokról a német és magyar személyekről, akik sokat tettek a kapcsolat kialakítása és ápolása érdekében, de már nincsenek közöttünk, illetve azokról, akik egészségi állapotuk vagy koruk miatt nem lehetnek jelen.

A rendezvényen fellépett az alsbachi kórus, valamint Gulyás Ferenc népzenész, aki nagy sikerrel mutatta be a magyar népi hangszereket a furulyától a dorombon át a tárogatóig.

K. Z.

Fotó: diosd.hu, echo-online.de

Címkék: Alsbach, Diósd, Kitüntetés, Lehr Emma, Testvérváros