Még tavaly decemberben jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy az ország 2841 óvodájába eljuttatják térítésmentesen a Magyar népmesék rajzfilmsorozat díszdobozos kiadását. Mint Sánta Gáborné óvodavezető a Midiónak elmondta, a diósdi óvodások is megkapták a száz részt tartalmazó DVD-sorozatot és a hozzá tartozó könyvet.

Az Óvodai Alapprogram módosításának egyik fő pontja a kulturális hagyomány és a magyarság értékeinek megőrzése. A „Magyar népmesék” csomagot ennek támogatására készítették és kapta meg minden Magyarországon lévő állami óvoda – tájékoztatta portálunkat az óvodavezető. – A csomagot a három épület kapta, hiszen egy óvoda vagyunk. Ezért, mint a népmesében, ez is majd szájról szájra, jelen esetben kézből-kézbe fog járni, így minden csoport megismerkedhet vele. A könyv 352 oldalon varázsol minket a népmesék világába, ahol számtalan történet elevenedhet meg előttünk. Látva hagyományőrző rajzait és színezetét még a felnőtteket is nosztalgikus élmény tölti el. Alkalmat ad nemzeti értékeink ápolására, nyugodt, bensőséges pillanatokra, melyet a gyermekkel tölthetünk el. A könyv mellé nyolc darab DVD-t is kaptunk, melyek a vizuális mesevilágba repíthetik a gyermekeket.

Az óvodavezető elmondta: mind a könyvnek, mind a DVD-knek nagyon örültek, hiszen értéket kaptak és adhatnak át ezzel a segédanyaggal. A mesenézésre elsősorban az esős napokon kerítenek sort. Ugyanakkor megjegyezte, hogy lehetőség szerint az élő, szóban elmondott mesét preferálják az óvodapedagógusok, ami a belső képzelőerőt fejleszti. A kész képi világ megismertetése ritkább az óvoda falai között.

K. Z.

Fotó: Diósdi óvoda