Március 10-én évről évre számos anyaországi és külhoni településen emlékeznek meg az 1854-ben a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székely vértanúkról, és a rendezvényeken egyúttal felhívják a figyelmet a székely autonómia megvalósításának szükségességére. Idén az anyaországi központi rendezvénynek március 10-én (pénteken) 18 órakor Diósd ad otthont a Makovecz Imre által tervezett Országzászlónál.

Székely Nemzeti Tanács 2012-ben nyilvánította a székely szabadság napjává március tizedikét, és tömegrendezvényt tartott, amelyen a szervezők becslése szerint harmincezren vettek részt. A következő években a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és az állami hatóságok rendre megpróbálták megakadályozni a felvonulás megtartását, és többször megbírságolták a szervezőket és a résztvevőket, miközben a marosvásárhelyi rendezvénnyel párhuzamosan több európai nagyvárosban szintén megmozdulásokat tartottak a székelyföldi autonómiatörekvések támogatására.

A rendezvény helyszíne a Diósdi Országzászló

 Az emlékünnep egy 19. századi forradalmi eseményt idéz, ugyanis 1854-ben ezen a napon (március 10-én) végezték ki a két évvel azelőtti Habsburg-ellenes székely szervezkedés három vezetőjét, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt, akik a szabadságharc lángját igyekeztek ismét fellobbantani. Életüket adták a nemzeti önrendelkezésért, ezzel a bátorság és a hűség példaképeivé váltak.

A Székely vértanúk emlékműve Marosvásárhelyen

Az eseménynek emléket állító marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékműve hat méter magas, porosz gránitból készült obeliszk. Északi alapkövén fekvő, nyíltól sebzett oroszlán dombormű látható, amely mellső lábai között zászlót tart, alatta két keresztezett kardon a magyar címer áll.

Ezen a napon az erdélyi magyar szervezetek Marosvásárhelyen megemlékezést és felvonulást tartanak, melyre Erdély magyarlakta településeiről érkeznek résztvevők. Több magyarországi városban is szolidaritási megmozdulást szerveznek ezen a napon.

A Székelyföldért Társaság és a Pro Civitate – A Városért Egyesület által szervezett rendezvényen politikusok és ismert művészek is részt vesznek. A program végén egy közös imádság is elhangzik majd a mielőbbi ukrajnai békéért.

midio.hu

Illusztrációk: Facebook

Címkék: 2023, Diósd, nyitórendezvény, országzászló, székely szabadság napja