A koronavírus-járvány miatt az idén a magyarok döntő többsége hazai tájakon tölti a szabadságát. Elmaradnak a testvértelepülések közötti vizitálások, így törlődnek a diósdi delegációk utazásai is. Marad az emlékezés. Mi egy tíz évvel ezelőtti marosvécsi út emlékeit idézzük fel.

2010. július elsejétől negyedikéig Diósd erdélyi partnertelepülésén járt a Naprózsafa Hagyományőrző Néptáncegyüttes. Az erdélyi viziten részt vett Diósd polgármestere, a képviselő-testület több tagja és számos diósdi polgár is. A hagyományőrző egyesület eredményesen szerepelt az Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán. A program pályázati támogatása segítségével áprilisban marosvécsi küldöttség járt Diósdon (a vendégek utazási költségeit a pályázati támogatásból fedezte az egyesület). A pályázati program részeként utazott július elején a diósdi küldöttség a Maros menti településre.

A csoport – rövid nagyváradi és körösfői pihenő után – este érkezett meg Marosvécsre. Július másodikán lovas kocsin meglátogatták a falusiak juhait gondozó hegyi esztenát, ahol megismerkedtek a juhászok munkájával, a juhsajtkészítés folyamatával. Ebédre a juhászok által, bográcsban készített puliszkával vendégelték meg a diósdi vendégeket.

Pénteken este diósdi nap volt a kultúrházban. A vendégek fotókiállításon mutatták be az immár ötéves partnerkapcsolat pillanatait. Görögné Horváth Katalin vetített fényképekkel illusztrált előadásában áttekintést adott a kultúrházat megtöltő marosvécsieknek Diósd múltjáról. Ezt követően a Naprózsafa néptáncegyüttes mutatta be mintegy egyórás nagy sikerű műsorát, melyben a tematikus táncprodukció mellett hangszerszólók és népzenekari bemutató is szerepelt.

Szombaton a Marosvécsi Napok keretében tartott sportnapon vett rész a magyar delegáció egy csoportja, míg mások megnézték az egykoron az Erdélyi Helikon írótalálkozóknak helyszínt adó Kemény-kastélyt, illetve annak parkját, ahol Wass Albert hamvai nyugszanak. A Kemény Emlékházban Fábián tanító úr ismertette a látogatókkal a család történetét. Délután látogatást tett a delgáció a közeli Szászrégen városában (Érd testvértelepülése), ahol szintén ünnepi rendezvénysorozat zajlott. Este a szászrégeni Kodolányi Band szórakoztatta a részvevőket a Vásártéren. A napot színpompás tűzijáték zárta.

Vasárnap délelőtt istentiszteleten vett részt a magyar küldöttség a marosvécsi várkastély mellett található református templomban, melyen a Naprózsafa Együttes tagjai is énekeltek. A templomból a hagyományos Marosvécsi Cseresznyevásár színhelyére vonult a delegáció, ahol a táncosok – több más környékbeli hagyományőrző néptáncegyüttes és szólista mellett – nagy sikerrel mutatták be műsorukat.

A családokkal elköltött ebédet és a búcsúzást követően késő délután indult haza a csapat; autóbuszuk július 5-én hajnalban gördült be Diósd főterére.

Megérkeztünk

Indulás az esztenára

Egy kis eszmecsere – háttérben a Kárpátok vonulata

Elkészült a puliszka

A déli hőségben árnyékba húzodtak a vendégek…

…és megpihent a nyáj is

Vége a napnak

Polgármesterek a színpadon: Ördög Ferenc és Spéth Géza

A helyiek nagy tetszéssel fogadták a diósdiak műsorát

Istentiszteleten

Diósdi recept alapján készül az ebéd

Hogy adják a cseresznyét?

A Naprózsafa a színpadon

Búcsú Marosvécstől és a Marostól

 

K. Z.

midio.hu

Fotók: midio.hu archív

 

Címkék: Marosvécs, Naprózsafa Néptáncegyüttes, partnerkapcsolat