Az október 13-i önkormányzati választás eredménye jogerőssé vált Diósdon is. A német nemzetiségi önkormányzat már megalakult, Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete pedig október 31-én 17 órakor tartja alakulóülését a Kék Géza Közösségi Házban. Az ülés nyilvános, szeretettel látják az érdeklődőket.

A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat október október 28-án, hétfőn tartotta alakulóülését a városháza dísztermében. Az ülésen a megválasztott képviselők – dr. Szűcs Anna Éva, Mong Péter és Oderszky László – átvették megbízólevelüket, majd esküt tettek. Ezt követően a képviselők megválasztották a tisztségviselőket: a német nemzetiségi önkormányzat elnöke Oderszky László, elnökhelyettese Mong Péter lett.

Az alakulóülésen meghívottként részt vett Diósd megválasztott polgármestere, Spéth Géza is, aki beszédében támogatásáról biztosította a nemzetiségi önkormányzatot.

Oderszky László személyes terveivel kapcsolatban a midio.hu-nak elmondta: A jövőben, az eddig végzett munkán túlmenően, szeretné az önkormányzat és választói közötti kommunikációt hatékonyabbá tenni. Örömmel venné, ha minél többen megkeresnék észrevételeikkel, kéréseikkel, hiszen a kapcsolattartás a képviselet egyik alapja. A nemzetiségi választáson 121-en voltak jogosultak szavazni; ez a létszám, véleménye szerint, lényegesen kisebb, mint ahányan valójában Diósdon a német nemzetiséghez tartoznak, kötődnek. „Ezért szeretném meggyőzni és hívni a régi diósdi családok leszármazottait, hogy jöjjenek közénk, hiszen egy nagyobb közösségben nagyobb eséllyel tudjuk megőrizni és továbbvinni nagyszerű értékeinket” – hangsúlyozta az elnök.

Október 28-án – a kormányhivatal munkatársának jelenlétében – megtörtént a polgármesteri munkakör és a hivatal átvétele a leköszönő és a megválasztott polgármester között. (Bogó László a jövőben települési képviselőként folytatja munkáját. A leköszönő polgármester az Élhetőbb Diósdért Egyesület Facebook-oldalán részletesen beszámol az elmúlt öt évben végzett munkáról és áttekintést ad a folyamatban lévő fejlesztésekről.) A képviselő-testület tagjai a hét folyamán átvették megbízólevelüket a Helyi Választási Bizottság elnökétől, így nincs akadálya az október 31-i alakulóülés megtartásának.

K. Z.

Címlapfotó: A német nemzetiségi önkormányzat tagjai (balról jobbra): Mong Péter, dr. Szűcs Anna Éva és Oderszky László.

Fotó: Tátrai Antalné felvételei

Címkék: Diósd, német nemzetiség