Vonatra száll, vonatra száll, / Vonatra szállunk, úgy megyünk. / Kikapcsoló, kikapcsoló, / Kikapcsolódás kell nekünk. / Megváltottam már a helyjegyünk…– szól a Fonográf együttes egykori slágere, a Viktória. A MÁV-START igyekszik tenni azért, hogy az utazásunk minél kényelmesebb legyen: a vasúttársaság már a vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűríti a Balatonhoz irányuló vonatforgalmat, valamint modernebb és komfortosabb járműveket indít ezen úticélok felé.

A budapesti Déli pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a tavalyi előszezonban több mint 200 ezren szálltak vonatra, hogy ellátogassanak hazánk legnagyobb tavához. Siófok volt a legkedveltebb úticél, 18 ezren utaztak Budapestről vagy a fővároson át Siófokra. A legtöbben a vakáció előtt, június 12-én mintegy 14 ezren keltek útra, de a június 5–6-ai retró hétvége is jelentős számú látogatót vonzott a tó partjához.

Idén május 16-tól lép életbe a balatoni előszezon utasforgalmához igazított menetrend, amely június 17-ig, a nyári menetrend bevezetéséig lesz érvényben. A szezonon kívüli időszakhoz képest jóval gyakoribb eljutást kínál a MÁV-START.

Fontosabb újdonságok

Elő- és utószezonban a déli parton elindulnak kétóránként a Déli-parti InterRégió járatok, amelyek jelentős minőségi javulást hoznak, ugyanis a korábbi hagyományos (halberstadti) kocsik helyett már FLIRT motorvonatok lesznek, így klimatizált eljutást biztosítanak a kisebb dél-balatoni megállóhelyekre is. Az óránkénti IC (Tópart, Balaton) közlekedés ezekkel a járatokkal egészül ki, egy-két vonatot leszámítva a Budapest-Déli pályaudvar és Balatonszentgyörgy között közlekednek.

Hétvégi és ünnepnapokon már előszezonban is közlekedik KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expressz néven. A Dunakanyarból érkező Jégmadár vonatok a tavalyi főszezonban szinte teltházzal közlekedtek, összesen 20 638-an vették igénybe a vasúttársaság legkorszerűbb, kényelmes, klímás járművét.

2020 ősze óta Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Balaton és Tópart InterCity vonatok, felváltva Keszthely, illetve Nagykanizsa felé. A déli parton az előszezontól kezdőden a Balaton InterCity-kben újra választható az első osztályú szolgáltatás, így az utazás még kényelmesebbé válik. A vonatok 1. és 2. osztályú InterCity-kocsijába kedvező árú, 300 forintos helyjegy váltható, amelyet a hétvégi csúcsidőszakban elővételben érdemes megvenni.

A korábbi évektől eltérően, kísérleti jelleggel már az előszezonban elindítja a vasúttársaság a Bagoly vonatokat a déli parton. Budapest-Déliből péntek és szombat este 22:40-kor, Keszthelyről péntek és szombat éjjel 23:48-kor, Siófokról már szombat és vasárnap hajnalban 1:28-kor indul. Szombathely és Keszthely között április végétől idén is közlekednek a közvetlen gyorsvonatok, melyekhez az előszezoni hétvégéken Tapolcán csatlakoznak a Révfülöpig és Balatonfüredig közlekedő személyvonatok.

Az előszezoni menetrend egyik nagy újdonsága a Pécs és Keszthely között közlekedő Fenyves expresszvonat, ami a baranyai megyeszékhelyről garantált ülőhellyel és kerékpárszállítási lehetőséggel teszi lehetővé az utasok, csoportok és biciklisek könnyebb, kényelmesebb utazását a Balatonhoz.

Budapestről az északi partra a Kék Hullám sebesvonatok váltják fel az előszezonig közlekedő kétóránkénti sebesvonatokat, kevesebb megállással és gyorsabb eljutási idővel Balatonfüredig. Hétköznapokon szintén két óránként fog közlekedni a Vízipók InterRégió Budapest-Déli és Balatonfüred között. A hétvégéken a Katica InterRégió vonat is jár, Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll, így kiszolgálja a kisebb megállókat is. Munkanapokon a Tópart InterCity vonatokról székesfehérvári átszállással biztosított az eljutás Balatonfüredig. A Balaton északi fővárosába a tavaly nyárra befejezett villamosításnak köszönhetően a dízelmozdonyok helyett csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatással, valamint FLIRT motorvonatokkal lehet utazni.

Az idei évben ugyanazzal a járatszámmal és járatsűrűséggel készül a vasútvállalat a balatoni forgalomban, mint tavaly: a főszezon mellett – a pünkösdi hosszú hétvégét követően – idén is fognak közlekedni az étkezőkocsik az elő- és az utószezonban is az összes Balaton InterCity-vonatban. Az elő- és az utószezonban ez napi 14, a főszezonban pedig napi 16 vonatot jelent.

Ezekben a vonatokban részben már a felújított étkezőkocsik fognak közlekedni. A MÁV-START frissíti kínálatát annak érdekében, hogy a törzsutasai is változatos menüsorral találkozzanak. A népszerű START Burger, valamint a csapolt sörök maradnak, de a streetfood vonalat erősítve helyben kisütött, ízletes lepényeket is sütnek. Emellett a desszert- és az italkínálat is változik Balaton-koktéllal várni a fedélzeten.

Kerékpárszállítás

A Balaton változatlanul a kerékpárosok egyik legkedveltebb célpontja. Az északi parton közlekedő tapolcai sebesvonatok már az áprilisi hétvégéken is nagykapacitású kerékpárszállító kocsival közlekedtek. Nagykapacitású kerékpárszállító kocsi a déli parton a kétóránként közlekedő Tópart IC-n fognak közlekedni az előszezontól. A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében pedig a kerékpárok elhelyezésében és a hangosításban segédkező diákok is a biciklisek rendelkezésére állnak. Az északi parton a nagykapacitású kerékpárszállító kocsik a Kék Hullám sebesvonatokban és a Vízipók InterRégió vonatokban közlekednek majd.

 Balaton24 és 72 napijegyek

A MÁV-START 2022-ben már április 15-étől kínálja a rendkívül népszerű, 2020-ban bevezetett Balaton24 és Balaton72 jegyeket, illetve ennek 26 év alattiaknak szóló változatait. Ezek a megújult balatoni napijegyek a korábbiakhoz képest több, a tó keleti partján közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók, így a Balatont akár körbe is lehet utazni a napijeggyel, és el lehet jutni vasúti összeköttetéssel nem rendelkező, azonban turisztikai szempontból jelentős településekre is. A 24, illetve a 72 órás érvényességű napijegy korlátlan számú utazásra jogosít a Balaton körül, így egyszerű, kényelmes és jól tervezhető a tó partján egy vagy akár több napos kirándulás is. Tavaly több mint 29 ezer darabot vásároltak ezekből a termékekből, idén május 8-ig pedig már csaknem 1500-an vették igénybe a kedvezményt. A Balaton 24/72 Duo idén már nem elérhető.

Jegyautomaták

A MÁV-START 33 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepít a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre május végéig. Az automaták 90-95%-a már üzemel, továbbá Siófokon már egy új típusú készüléket is használhatnak az utasok, május közepétől pedig Balatonfüred állomásra is kikerül egy új berendezés.

Az előszezon második felétől, illetve főszezon kezdetére az alábbi állomásokon és megállóhelyeken várják az utasokat új vagy felújított jegyautomaták: Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonalmádi, Káptalanfüred, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca, Keszthely, Balatonaliga, Lepsény, Fonyód, Balatonvilágos, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Szabadisóstó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonberény, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonszéplak alsó, Fonyódliget, Balatonfenyves, Balatonfűzfő.

Megújuló állomások

Az utasokat nemcsak a vonatközlekedésben várják újdonságok, színvonalat javító fejlesztések, hanem a megszépülő állomások, megállóhelyek is vonzóbbá teszik az utazást. A MÁV idén is kiemelten kezeli az állomások és megállóhelyek virágosítását.

A dél-balatoni vasútvonal állomásaira és megállóhelyeire az utasok kényelmét szolgáló 250 padot, 24 támaszkodót helyeztek ki. A siófoki vasútállomáson új P+R parkolót létesítettek közvilágítással és térfigyelő rendszerrel. Szántód állomáson pedig új magasperon és ahhoz csatlakozó akadálymentes gyalogos átjáró épült.

Az Imremajor–Csisztafürdő vasútvonalat 2021 nyarára építette újra a MÁV.  A balatonfenyvesi kisvasúti állomáson az utasok felszállását biztosító peronokat térkővel burkolja le a MÁV az idei szezonkezdetre. Önkormányzati pályázati forrásokból februárra megújult a keskeny nyomközű vasút állomásépülete Balatonfenyvesen, Imremajorban takaros utasbeálló, Csisztafürdő állomáson pedig egy teljesen új épület épült, amely az állomási funkció mellett kerékpáros pihenőként és látogatóközpontként üzemel.

 

midio.hu

 Forrás: mavcsoport.hu

Fotó: mavcsoport.hu, turizmus.com, magyarepitok.hu

Címkék: Balaton, menetrend, Utazás, Vonat