A Bükk déli kapujában, Egertől 10 kilométerre fekszik Noszvaj. Egy kis falu, mely ma is éli hagyományait, ám mellette folyton újdonságokon ötletel.  

A noszvajiak az évszakokkal harmóniában szervezik természet- és családbarát programjaikat: hegyen és völgyön át, a De la Motte-kastélyban, a réteken, a tavaknál, a barlanglakásokban, a borospincéknél, a patak mentén, a Gazdaházban. Évente sokszor nyitják ki portáik kapuját, hogy a látogatók megismerhessék ünnepeiket, receptjeiket, kertjeiket, a vidék borait és termálvizeit, a falujukban élő tehetséges, hivatásuknak élő emberek munkáit.

Ezen a vidéken járva-kelve el sem kerülhetjük, hogy közel kerüljünk a természethez – s ezen át saját természetességünkhöz –, vallják a helyiek. Noszvaj és a környék növény- és állatvilága kivételes; fajtákban gazdag madárátkelő és fészekrakó helyként tartják számon a vidéket, a levegő itt a legtisztább hazánkban. A síkfőkúti tavak a Bükkben eredő forrásokról árulkodnak, a pincesorok a környék szőlőültetvényeiről. A falut két oldalról dombok és legelők veszik körül, másik irányból szőlőhegyek, erdő. A táj ihleti a noszvaji embereket folyton arra, hogy túrákat, ismeretterjesztő kirándulásokat, babakocsival járható útvonalakat tervezzenek.

Őszi színek az út mentén

„Noszvajon a meséknek te lehetsz a főhőse!”

Az ezerarcú Noszvajon a családoké és a meséké a főszerep – hirdetik magukról és valóban: a faluban mindez átélhető. „A meseút a szabadidő tartalmas, vidám eltöltésének jegyében született. Alapgondolata, hogy a nyaralás, pihenés ideje alatt kötetlenül végigjárható kalandtúra keretein belül játékosan a mesék világán keresztül ismertesse meg az útonlévőket az adott tájegység (Noszvajon a palóc) hagyományos kincseivel, szellemiségével. A meseúton végigkalandozó gyerekek és felnőttek az állomások végigjárásakor észrevétlenül részesülnek a mesehallgatás, az együtt munkálkodás, az önismeret és a képzeletet is megmozgató feladatok számos pozitív pedagógiai és lélektani adományában. Lehetőséget nyújt nem csak a szórakoztató időtöltésre de egymás alaposabb megismerésére a kapcsolatok elmélyítésére is” – olvashatjuk Tátrai Vandától Noszvaj honlapján, ahol további érdekességeket, információkat is megtudhatunk a faluról, a környékről. Vagy épp a helyi gasztronómiáról.

Babás kirándulásokhoz is tökéletes helyszín

A lekvárfőzésnek és az aszalásnak például nagy hagyománya Noszvajon, egészen a középkori gyümölcstermesztésig nyúlik vissza. Jelentős volt a vadon termő gyümölcsök gyűjtése is. Az aszalt gyümölcsöt szuszinkának nevezik, ezért csúfolták régen a noszvajiakat szuszinkásoknak. A faluban ma is gyümölcsöskertek vannak és hozzáértő, gondos kezek töltik meg a lekváros üvegeket. Szeptemberben szilvalekvár illata száll a falu felett, az udvarokban „faggatják” és főzik az elhíresült noszvaji szilvalekvárt.

Ugyan mi egy picit később, októberben barangoltunk a faluban két babakocsival, de a szilvalekvárt így sem hagyhattuk ki. Pintérék portáján sok más finomsággal együtt megkóstoltuk és természetesen hoztunk is haza belőle. Sőt a háziasszony, Pintér Bertalanné – kinek családja 50 éve foglalkozik lekvárkészítéssel Noszvajon – azt is elmesélte, hogyan készül a cukor nélküli egészséges kalácsra-való, mely korlátlan ideig eltartható annak ellenére, hogy tartósítószert nem tartalmaz.

A receptek nem titkosak, ottjártunkkor épp birsalmasajt készült az üstökben

„Magvazd (vagy a helyi szójárás szerint: „faggasd”) ki a szilvát, tedd üstbe, és főzd addig, míg egy csepp víz sem marad benne, és „megáll a kanálban” (mennyiségtől függően 10-20 órát).”

A kastély kívül-belül gyönyörű

A különleges barlang- és pincelakások Noszvaj nevezetességei

ILDI

Írta és összeállította: Sz. K. N.

(midio.hu)

Címkék: Családi túra, meseút, Noszvaj