Január 22-én 73 ezer negyedikes, hatodikos és nyolcadikos diák írta meg a központi középiskolai felvételit magyarból és matematikából. De mi jön a vizsga után? A kérdésre az eduline.hu cikke alapján foglaljuk össze a tudnivalókat.

Aki a január 22-i vizsgán nem tudott részt venni, az a január 27-i pótló vizsgán vehet részt. A járvány miatt idén is hirdettek „pótpótnapot”: ez február 4-én lesz; ezen az írásbelin azonban csak azok vehetnek részt, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak, vagy igazoltan hatósági házi karanténba kerültek, esetleg egyéb, „rendkívüli, önhibájukon kívüli, elháríthatatlan” ok miatt nem tudtak elmenni az első két vizsgaalkalomra. Igazolásra minden esetben szükség van.

Február 7.

Eddig a napig a vizsgát szervező intézmények értesítik a tanulókat az eredményeikről.

Február 10.

Az Arany János Tehetséggondozó Programban és az Arany János Kollégiumi Programban részt vevő iskolák ezen a napon értesítik a pályázat eredményéről a szülőket, a diákokat és az általános iskolákat.

Február 18-ig

Az általános iskolák február 18-ig továbbítják a középiskolai jelentkezéshez szükséges „tanulói adatlapot” és a jelentkezési lapokat. Az ehhez szükséges adatokat (megjelölt iskolák, tanulmányi területek, sorrend) nyilván ennél korábban bekérik a diákoktól. A hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők ezt a lépést önállóan is végezhetik.

Február 22-től március 11-ig

Ebben a három hétben zajlanak a szóbeli meghallgatások azokban a középiskolákban, ahol a jelentkezés feltétele a szóbeli vizsga is.

Március 16.

A középiskolák eddig a napig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzékét. Nem kell megijedni, ez még nem a végleges rangsor.

Március 21–22.

Ezen a két napon van lehetőség a tanulói adatlapok módosítására (ekkor lehet változtatni például a megjelölt iskolák, tanulmányi területek sorrendjén).

Április 29.

Megérkezik az eredmény: a középiskolák elküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítőt a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

Június 22–24.

A felvett diákok ebben a három napban iratkozhatnak be a középiskolákba.

 

midio.hu

Illusztráció: Unsplash

Forrás: eduline.hu

 

Címkék: 73 ezer diák, határnapok, időpontok, írásbeli felvételi