Gergely Virág FEMM-módszer-oktató. Hogy ez mit is jelent, és hogy miért választott magának új hivatást két kisgyermeke mellett, erről kérdeztük az érdi anyukát. 

Virág eredeti szakmája zongoratanár, de két gyermeke születése után egyre tágult az érdeklődési köre, és egyre jobban érdekelte mindaz, ami a gyermekvállalással, várandóssággal, anyasággal kapcsolatos. Illetve mindaz, amiért sokan nem élhetik át ezt a csodát, vagy csak  sok küzdelem árán, rengeteg várakozás, vizsgálat, orvosi beavatkozás után fogan meg a kisbabájuk.

„Személyes indíttatásból választottam ezt a hivatást, mivel egyre többen küzdenek meddőséggel és sajnos egyre erősödik ez a tendencia. Egész életemben szerettem segíteni, és a FEMM oktatói képzés kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy megfelelő szakmai tudással, illetve orvosi segítséggel karöltve segíteni tudjunk azoknak, akik babát szeretnének, de a gyermekáldás várat magára” – meséli Virág az indíttatásáról, majd a módszer bemutatása következik.

Gergely Virág FEMM oktató

A FEMM-módszer 

A FEMM (Fertility Education and Medical Management) termékenységi oktatást, valamint ezzel párosuló orvosi vizsgálatot, kezelést jelent.

Pár szóban meghatározva a módszer a következőket takarja: női cikluskövetés, termékenységtudat és természetes családtervezés. A FEMM egészségügyi program az emberi/női méltóságot tökéletesen tiszteletben tartja és a nők tájékoztatásával, valamint az orvosok továbbképzésével foglalkozik.

A képzett FEMM-oktatók megtanítják a nőket megérteni és megfigyelni a testük működését, biológiai jeleit, mely során különböző hormonális problémákra fény derülhet.

Az orvosi továbbképzésben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legújabb kutatásokat és orvosi protokollokat alapul véve, az orvosok milyen szemlélettel végezzék el a szükséges vizsgálatokat teljes mértékben személyre szabottan, illetve hogyan értelmezzék a felmutatott cikluskövető táblázatot, mely hozzásegít a diagnózis felállításához.

A FEMM orvosi vonalára tulajdonképpen szemléletváltás jellemző, ugyanis az oktatásban résztvevő nők ideális esetben már nem passzív, hanem aktív résztvevői lesznek az orvos – beteg kapcsolatnak. A FEMM-orvoslás lényege nem a tüneti kezelésen és a probléma elfedésén, hanem sokkal inkább az okok felderítésén van.

A módszer segítségével a nők és az orvosok jobban fogják érteni a női hormonháztartás működését és nem a hormonok elnyomásában látják a különböző egészségügyi gondok kezelését, mint pl. a fogamzásgátló tabletta alkalmazása esetében.

Minden lány és nő tudatában kellene legyen a teste működésének

Amikor először találkoztam a FEMM-módszerrel, az első gondolatom az volt, hogy ezt az önmegismerést, termékenységtudatot miért nem tanítják az iskolában?

Minden lány és nő tudatában kellene hogy legyen a teste működésének annak érdekében, hogy ennek segítségével időben felismerjen egy esetleges hormonális zavart vagy betegséget. Hiszen köztudott, hogy minél előbb kezdenek kezelni egy egészségügyi problémát, annál nagyobb eséllyel lehet azt gyógyítani.

Virág gyermekei születése után ismerte meg a FEMM-módszert

Tehát a FEMM cikluskövető módszer alkalmazását bárki és bármikor elkezdheti, akinek fontos a termékenységtudat, az egészségmegőrzés, szeretné megismerni saját teste működését, gyermekáldásra vágyik, meddőségi gondokkal küzd vagy éppen ellenkezőleg, el szeretné kerülni a várandósságot mesterséges hormonok nélkül. Menopauzához közel, pubertás korban, valamint a fogamzásgátló tabletta elhagyása után is alkalmazható a FEMM. Ugyanakkor olyan problémák esetében is érdemes elsajátítani, mint pl. a rendszertelen ciklus, PCOS, többszöri vetélés, hormonzavarok, súlyos premenstruációs szindróma tünetei, fájdalmas menstruáció, vagy anovulációs ciklusok során (amikor nincs peteérés, tüszőrepedés), illetve szoptatás alatt. 

Mivel a FEMM Health Organisation szervezet egy endokrinológus orvos által létrehozott cikluskövető, valamint egészségügyi program és módszer, nagy hangsúlyt fektet a női hormonháztartás működésére, melyet a cikluskövetés során észlelt különböző biológiai jelek és biomarkerek (váladékok, nyákok stb.) minősége és mennyisége meghatároz. A cikluskövetés során a fent említett méhnyaknyák mennyiségét és minőségét, valamint egyéb váladékokat figyelünk meg. A megfigyelés során a menstruációs ciklus hosszát, az ovulációs időszakot (peteérés, tüszőrepedés) és annak a ciklusban való időbeni elhelyezkedését (korai vagy szakaszokban jelentkező, esetleg késői) figyeljük meg. Ugyanakkor nagyon fontos megfigyelni magának a vérzésnek a mennyiségét és minőségét: menstruációs, pecsételő, ovulációs vagy éppen rendkívüli vérzés, valamint a ciklus végén vagy a menstruáció vége felé tapasztalt barnás vagy feketés váladékot.

Ezen megfigyeléseket jegyezzük fel a táblázatba vagy applikációba. A biomarkerek mellett az egyéb fizikai vagy lelki tüneteket is figyeljük, ilyen pl. a premenstruációs szindróma (PMS) összetett tünetegyüttese. Az oktató megtanítja a hölgyeket arra, hogyan értelmezzék és miként vezessék táblázatban az aktuális megfigyeléseket: biomarkereket és egyéb fizikai vagy pszichikai tüneteket.

Természetes cikluskövetés

Arra ösztönözzük a nőket, hogy az elején a cikluskövetést papíralapú táblázatban vezessék, de ezzel párhuzamosan, majd később a FEMM Health telefonos applikációt is használhatják, melyet majd bemutatnak a kezelő orvosnak.

A FEMM cikluskövető módszer a legmodernebb, ugyanis létrehoztak egy remek és ingyenes applikációt, mely segítségével könnyen vezethetjük a táblázatunkat, mely mindig kéznél van.

Miért érdemes alkalmazni a FEMM-módszert?

A FEMM cikluskövető módszer természetes, nincs mellékhatása, és pontosabb diagnózist lehet felállítani vele.  Az önmegfigyelés során ugyanis pontosan lehet tudni az ovuláció időpontját, és ez máris 20-30%-kal növeli a fogantatás esélyét. Abban az esetben, ha valaki a várandóság elkerülése érdekében szeretné használni a módszert, alapos odafigyeléssel ugyanolyan jó eredményt tud elérni, mint a mesterséges fogamzásgátlókkal, viszont mellékhatások nélkül. 

„Természetes gyermekáldás”

A FEMM cikluskövető és természetes családtervező módszert a katolikus egyház etikailag elfogadja és támogatja.

A FEMM-módszert támogatja a katolikus egyház is

A FEMM ezzel párhuzamosan úgy magyarázza a mesterséges fogamzásgátló és meddőségkezelő módszerek kerülését, hogy 100%-ban orvosi szempontból alátámasztott magyarázatokat ad a mellékhatásokat és egészségkárosodást illetően, mely érveket a kevésbé vallásos emberek is elfogadják és inkább a természetes módszereket választják.

Ugyanakkor a természetes önmegfigyelésnek és családtervezésnek kapcsolatépítő szerepe is van, mert ebben az esetben mindkét félre hárul a várandóság elkerülése és a párok együtt gondoskodnak közös életük eme részéről. Mi sem bizonyítja jobban a FEMM létjogosultságát, mint az a tény, hogy a Keresztény Családi Centrumban (a keresztény ellátási formát választó, kórházhoz fordulók számára létrehozott szervezeti egység a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórházon belül, honlapja: www.keresztenycsaladicentrum.com – a szerk.) dolgozó orvosok egyben FEMM-orvosok is, akik hatékonyan használják a cikluskövetést a diagnózis felállításában, illetve a FEMM orvosi protokollokat is felhasználva gyógyítanak.

„Természetes gyermekáldás” címmel országos népszerűsítő és ismeretterjesztő projekt indult, mely az EMMI támogatásával és a Katolikus Szeretetszolgálattal karöltve valósul meg. Ennek keretében az egész országot lefedő, védőnőknek szánt továbbképzés kezdődött el.

Az előadás-sorozatot – melyen magam is részt veszek – jelenleg a járványhelyzet félbeszakította, de remélhetőleg hamarosan folytatódhatnak a bemutató előadások. Fontos eleme ennek a projektnek az is, hogy egy átfogó honlap született, melyben a Magyarországon jelenlévő cikluskövető módszerek (beleértve az oktatókat is) egy helyen találhatók meg: ez a cikluskovetes.hu weboldal.

Gergely Virág FEMM-oktató

Lejegyezte: Szendéné Kiss Nóra / MiDió.hu

Fotók: Gergely Virág 

A közösségi médiában Virágot két helyen is megtalálhatják a módszer iránt érdeklődők, ahol készséggel válaszol a felmerülő kérdésekre:

https://www.facebook.com/femm.viraggergely/

https://www.instagram.com/femm.viraggergely/

 

Címkék: FEMM, gyermekvállalás, meddőség, termékenység