Nagyon furcsa hangulatú és szóhasználatú, régi könyv a Harisnyás Pippi. Az ember egy ideig csak pislog, miközben olvassa, hogy jajj, mi lesz ebből? Azután szépen lassan rájövünk: Pippi ideális a gyerekek számára.

Először is, ő a világ legerősebb kislánya. Saját lovát is a vállán cipeli, ha kell, a rossz embereket pedig simán dobálja a levegőbe. Soha nincs kimondva, hogy ez vagy az a rossz a könyvekben, mégis pontosan érezzük. Pippi emellett roppant melegszívű is, és rengeteget beszél. Körülményei sem mindennapiak, természetesen: egyedül lakik egy nagy házban, udvara tele növényekkel, anyjáról nem tudunk, apja folyamatosan hajózik. A második kötetben magával is viszi Pippit, és kis barátait az egyik szigetre a Déltengeren, ahol Pippi lesz a királynő. Természetesen ezzel nem él vissza, úgy egy órán belül megunja a királynősködést, és inkább a helyi gyerekekkel játszik naphosszat.

Mindenkinek csak ajánlani tudom Pippi kalandjait, engem mindig felvidít a benne rejlő bölcsesség… És talán mindannyian egy kicsit Pippik szeretnénk lenni.

6 éves kortól már élvezhető a gyerekek számára.

Ács Judit

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi, Harisnyás Pippi a Déltengeren

Borítókép: karpatinfo.net

Címkék: #midióJudit, Gyerekkönyv, Könyvajánló, Olvasni jó