Talán már vége felé közeledik a koronavírus-járvány, rövid időre ismét benépesednek az iskolák. Lehet nézegetni, forgatni a földgömböt, egyelőre csak az órákra készülés miatt, mert az utazásokra még kicsit várni kell…        

Noha Martin Behaim a XV. században készítette az első földgömböt, bizonyítani akarván a hitetlenkedő nürnbergieknek a Föld gömb alakját, a magyar iskolákba csak jóval később jutott el ez a fontos szemléltető eszköz. 1777-ben a Ratio educationis még csak ajánlja a  glóbuszok használatát, három évtized múlva már az iskolai szertár részévé tették a „tekéket” vagy „mesterséges földeket”. Az első magyar nyelvű föld- és  éggömb elkészítése Nagy Károly csillagásznak köszönhető, aki az első métert is hozta Magyarországra. Batthyány Kázmér gróf 10 000 ezüstforintos támogatásából az iskolák ingyen kapták az egyébként külföldön gyártott gömböket. A kiegyezés után az államsorsjáték jövedelméből került 6000 földgömb a szertárakba a prágai Felkl-cégtől, a magyar szöveget Hunfalvy János és Gönczy Pál írta.

Kogutowicz Manó földgömbjével

A millenniumkor Kogutowicz Manó iskolai térképeiért és földgömbjeiért megkapta az ezredévi kiállítás nagy aranyérmét, és ettől kezdve a magyar iskolákban ezek a földrajzi eszközök szolgálták az oktatást. A földgömböket furnérlemezből préselték a Magyar Földrajzi Intézet műhelyében, 1930-tól a Turner István által alapított Domborművű Térképészeti Műintézetben. A nyomtatást a Magyar Királyi Térképészet vállalta, kiadójuk a 30-as évektől Kókai Lajos volt. 1945 után a régi földgömbök a határváltozások és az új városnevek miatt nem voltak használhatók, ezért a Fővárosi NEON Szövetkezet Turner István által javított feliratokkal hozta forgalomba ezeket, a névírást Takács József végezte, az új földgömbök 1953-as megjelenéséig. Néha kézírással írták a feliratot a ráragasztott papírdarabokra.

Plihál Katalin Nyomtatott föld- és éggömbök című könyvét 2016-ban adta ki a Zrínyi Kiadó

Az 1960-as évektől a Kartográfiai Vállalatnál készültek a földgömbök, eleinte még hagyományos gömb alapra, majd műanyag gömbökre, amelyekre kézzel ragasztották fel a szelvényeket. Ma a Belma Kft. készíti a magyar földgömböket, amelyeken a térkép és a gömb is műanyagból van.

Róbert Péter

midio.hu

Fotók: felelosszulokiskolaja.hu, Facebook

Címkék: földgömb, Iskola, oktatás