A PsychArt®24 Művészeti Maratont 2010-ben indította útjára a Moravcsik Alapítvány, hogy összehozzák a pszichiátriai betegséggel küzdőket és családtagjaikat a mentálisan egészségesen élőkkel. Ez a közös élmény hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberekkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.

A pszichoszociális fogyatékossággal élőkre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben azonban nemcsak saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. Kezelésükben nagy szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni vagy éppen zenélni. Így saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

Az elmúlt 10 évben rendezett PsychArt®24 festőmaratonokon több ezer kép készült, és még annál is több kellemes emlékkel térhetett haza minden résztevő. A Budapest Art Brut (BAB) Galériában 2020. december 4-éig látható retrospektív kiállítás – a teljesség igénye nélkül – ezt a tíz évet kísérli meg összefoglalni és bemutatni, hogy idén is együtt élhessük át a PsychArt®24 élményt, mivel az idei egész napos közösségi rendezvényt a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel el kellett halasztani. Van lehetőség a képek megvásárlására is, a galériában személyesen (Bp., Üllői út 60–62.) minden hétköznap 11–18 óráig, illetve az alapítványi webshopon keresztül.

A PsychArt®24 fontos része az alapítvány stigmákat felszámoló munkájának. Ide kapcsolódik az a lakossági felmérés is, amelyet az év végéig folytat a Moravcsik Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája és partnerszervezeteik, hogy megismerjék az emberek véleményét és gondolatait a pszichiátriai betegségekről, illetve arról, hogy mit gondolunk és mit érzünk a pszichiátriai betegséggel élőkkel kapcsolatban.

Hogyan változna a véleményünk és a magatartásunk, ha közvetlenül kapcsolatba kerülnénk egy pszichiátriai betegséggel élő személlyel, például a szomszéd lakásba költözne, vagy az új munkatársunkról derülne ki, hogy van egy pszichiátriai betegsége is? A kérdőív kitöltése során jelezhetjük félelmeinket, aggodalmainkat, vagy éppen pozitív tapasztalatainkat a mentális betegséggel élőkkel kapcsolatban. Az alapítvány szerint fontos, hogy sokan töltsék ki ezt a nyilvános, névtelen, online kérdőívet, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy az összegyűlt adatok elemzését követően a szakemberek kidolgozzanak egy nemzeti szintű, hatékony antistigmaprogramot.

midio.hu

Forrás, illusztrációk: Budapest Art Brut (BAB) Galéria, Moravcsik Alapítvány

 

Címkék: Moravcsik Alapítvány, PsychArt®24 kiállítás