Az Anna-bál Magyarország legrégebbi – csaknem kétszáz éves – társasági eseménye. Az Anna Grand Hotel díszes termei, patinás udvara és a Gyógy tér reformkori miliővel várja a vendégeket minden évben, az Anna- naphoz legközelebb eső szombaton. Arról, hogy az idei, 196. Anna-bálon egy diósdi család is részt vett, már az egész ország tud. A Nánási család 19 éves lányát ugyanis a bál legszebbei közé választották: Nánási Dorottya az Anna-bál első udvarhölgye lett. 

Nánási Dorottya

A fiatal diósdi lánynak nemcsak szépsége, kedvessége is szembetűnő. Megkeresésünkre, mesélne-e élményeiről, azonnal válaszolt.

„Szüleimmel, nagymamámmal és a húgommal vettünk részt a bálon, aminek nagyon különleges hangulata volt, fantasztikusan éreztük magunkat” – meséli Dorottya. Nagyon meglepődött, amikor beválasztották a báli közönség által legszebbnek ítélt tizenöt lány közé, egyáltalán nem számított erre. „Még mindig alig hiszem el, hogy én lettem az első udvarhölgy, egy álomom vált valóra” – mondja.

Dorottya nagyon hálás nagymamájának és szüleinek, amiért elkísérték a bálra és biztatták, hogy vegyen részt a bál szépe választáson.

Az Anna-bálon a hagyomány szerint minden hölgy sorszámozott herendi porcelánszívet kap, amit a nyakában viselhet az est alatt. Az első bálozók hagyományosan fehér báli ruhát viselnek (bár ez ma már nem kötelező), Dorottya is így érkezett. Bál szépének minden hölgy résztvevő jelentkezhet, kortól függetlenül (az alsó korhatár 16 év). A hölgyek dönthetnek úgy, hogy nem veszik fel a szívet a nyakukba, vagy fordítva teszik fel, a rajta található számot eltakarva. Ez esetben nem szerepelnek a szépségversenyen. A sorszámozott szívet viselő hölgyek közül a báli közönség szavazza meg a tizenöt legszebbet: a választott hölgy számát szavazólapra kell írni, és a lapot egy urnába dobni.

Az közönség döntése szerint legszebb hölgyek bemutatkozását követően szakmai zsűri dönti el, hogy ki lesz a bálkirálynő és a két udvarhölgy. Az Anna-bál szépeit hajnali fél egykor hirdetik ki: idén a balatonfüredi Horváth Eszter lett az Anna-bál szépe, akinek a szegedi Hadfi Zita a második, Diósd Dorottyája pedig az első udvarhölgye lett.

Anna-bál

A diósdi családnak Zamárdiban van nyaralója, és sokszor kirándultak már Balatonfüredre, de az Anna-bálon most vettek részt először. Mindannyiuknak örök életre szóló élmény lett.

A szombati varázslatos éjszaka után, Dorottyáék vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon találkoztak az érdeklődőkkel, majd a városban sétakocsikáztak: Dorottya édesapjával ült fel a hintóra.

Anna-bál

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, a házigazda leányának tiszteletére. A minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol Magyarország legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak. Sokszor és szívesen látott vendég volt például Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály. A hagyomány szerint – mely a bállal együtt ma is él – Eris aranyalmájával jutalmazzák a bál királynőjét, a két udvarhölgy pedig herendi vázát kap ajándékba.

Anna-bál

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ajándék váza Diósdra került haza, ahová 2004-ben költözött a család:„Azóta nagyon szeretünk itt élni”. Dorottya itt járt óvodába  – a most Családsegítőként működő régi, sárga épületben, melynek udvarán idén újra megrendezzük a MiDió Mesés Sétát szeptemberben – és általános iskolába, majd a budapesti Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanult, ahol idén érettségizett. „Szeptembertől az ELTE pedagógia szakán kezdem meg a tanulmányaimat”,  meséli, és elmondja még, hogy nagyon szeret sportolni – kedvenc sportjai a teniszezés és a síelés –, utazni és nyelveket tanulni. Két nyelvvizsgája van már, angolból és franciából.

„A nagymamám ötlete volt, hogy menjünk el az Anna-bálra, ő már nagyon rég óta szeretett volna eljutni. Láttam rajta, hogy ő is nagyon boldog volt, amikor megkaptam a díjat” – meséli Dorottya.

Anna-bál

„Nagyon megtisztelő számomra, hogy 2021-ben én lehettem az első udvarhölgy, nagyon boldog vagyok – mondja, mi, diósdiak pedig nagyon büszkék vagyunk rá.

Szendéné Kiss Nóra

midio.hu 

Borítókép: Dorottya édesapjával, Nánási Ákossal

A fotókat – a megjelölt kivételével – Dorottyától kaptuk.

 

Címkék: #midióNóri, Anna-bál, Balatonfüred, Diósd, Nánási Dorottya