Az elvarázsolt egérkisasszony története (a cikk ide kattintva olvasható) után egy felnőtteknek szóló téma következik, Judit ezúttal a finn Leena Lehtolainen könyvéhez írt ajánlót. 

“Säde 36 éves, egyedül élő nő. Így természetes, hogy ő vállalja az éjszakai és ünnepnapi ügyeleteket az Oltalmaz-lakban, ahol erőszakos férjük elől menekülő nőknek nyújtanak segítséget. A legtöbb gondozott nem meri feljelenteni bántalmazóját, de az Oltalmaz-lak elveinek is ellentmond, hogy erőltessék a rendőrségi beavatkozást vagy a válást. Sädét nagyon megviseli, amikor egyik visszatérő vendégüket a férje agyonveri. Ezt követően nem tud szabadulni a gondolattól, hogy ez bármikor megismétlődhet. Aztán az egyik brutális férjet váratlanul baleset éri, s követi őt a második majd a harmadik is…

Leena Lehtolainen kétszer nyerte el a legjobb finn kriminek járó díjat, s nyertese Üvegkulcs Díjnak is, melyet évente ítélnek oda az északi országok legjobb krimiírójának.”

Van szociális munkás barátnőm, azonnal ajánlottam is neki a könyvet. Belepillanthatunk a finn szociális munkába, rendszerbe, de a könyv lényege nem ez. Sokkal inkább az, hogy feltegyük magunknak azokat a roppant nehéz kérdéseket, amik eddig talán eszünkbe sem jutottak.

Te mit tennél, ha egy gyermekbántalmazót eltehetnél láb alól, és senki nem tudná meg? Netán, ha egy gyilkost? Ha mindezzel lenne vesztenivalód? És ha nem lenne? Törődnél-e a családoddal, ha az idegeidre mennek, vagy hátat fordítanál-e nekik? Megosztod-e velük a titkaidat? Megengednéd-e magadnak a boldogságot, ha tudnád, hogy rövid, illékony csupán? Na és bíznál-e egy olyan emberben, aki gyilkosságért ült börtönben?

Nem írhatok többet ennél, anélkül, hogy elspoilerezném ezt az izgalmas könyvet. Nem véres thriller, az elején lassan csordogál, mégis leköti a figyelmet. Nem is túl hosszú, 270 oldal, a végén még olvasná egy kicsit az ember. Aki sok thrillert, krimit olvasott, rájön a vége felé a titokra is magától – de ez nem von le az élvezetéből.

Ács Judit

Leena Lehtolainen: Egyszer úgyis meg kell halni
Animus Kiadó, 2014

Címkék: #midióJudit, Könyvajánló