Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) Egyesület az idén is megrendezte az Északi Régió német nemzetiségi gálaműsorát Dunaharasztiban. A rendezvényen átadták az Északi Régió Németségéért díjakat és ösztöndíjakat, majd a régió német nemzetiségi kulturális csoportjai, előadói mutatkoztak be.

Az immár 20. alkalommal megrendezett gála a településükön hagyományosan viselt ruházatukban érkező résztvevők bevonulásával, valamint a nemzeti, illetve a magyarországi németek Himnuszának eléneklésével vette kezdetét.

Immár 20. alkalommal rendezték meg a kulturális bemutatót

A gála résztvevőit Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte. A házigazda Dunaharaszti polgármestere, Szalay László elmondta, hogy ugyan már náluk is csak kis létszámban élnek svábok, de ez a közösség azon fáradozik, hogy minél színesebben bemutassa a sváb hagyományokat. Művészeti csoportjaikban – néptáncegyüttes, kórus, hangszeres zene – az óvodás korosztálytól a nyugdíjasokig sokan munkálkodnak e cél érdekében. A helyi önkormányzat nagymértékben támogatja ezeket az amatőr művészeti műhelyeket.

A résztvevők bevonulása

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője hangsúlyozta: örvendetes, hogy egyre nő a német nemzetiség jelenléte a kultúra, valamint az oktatás-nevelés területén. A kormányzat támogatja az óvodák, iskolák német nemzetiségi önkormányzatok által történő átvételét, valamint az óvónők, tanítók, tanárok képzését.

A fiatalabb korosztály is aktív részese a német hagyományok őrzésének és továbbvitelének

A gálán a diósdi németség képviselői is jelen voltak. A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívására és támogatásával 49 fő utazott különjáratú autóbusszal Dunaharasztiba. A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, Oderszky László elnök, dr. Szűcs Anna és Mong Péter, valamint a Német Hagyományőrző Egyesület tagjai mellett, eleget téve a meghívásnak, részt vett a rendezvényen Benkő Judit, a Diósdi Társaskör elnöke, dr. Tóth Alajos, az Idősügyi Tanács titkára, valamint a Diósdi Hagyományőrző Klub több tagja is.

A törökbálinti kórusban diósdiak is énekeltek

A gálán átadták az ÉMNÖSZ díjait és ösztöndíjait, majd a régió kulturális csoportjai, szólistái adtak színvonalas műsort. A közönség – mások mellett – a Blumenstrauss Kórusnak, a Haraster Dorfmusik együttesnek, a Törökbálinti Sváb Dalkörnek, a Sax Buam együttesnek, a solymári Reményi Margit Néptáncegyüttesnek, a Herbstrosen Tánccsoportnak, valamint a Biatorbágyi Ifjúsági Fúvószenekarnak tapsolhatott. Bár diósdi művészeti csoport nem lépett fel a gálán, a Törökbálinti Sváb Dalkör tagjaként három diósdi énekes (Pátrovits Béláné Marika, Wondrákné Sax Borbála és Richtscheidt József) is színpadra lépett.

T. A.

Fotó: Tátrai Antalné és Facebook

Címkék: Diósd, német nemzetiség