Soha nem látott tempóban népesülnek be Budapest és néhány vidéki város agglomerációs övezetei. Az elmúlt tíz év alatt nagyra nőttek az elővárosok Budapest, illetve néhány nagyobb ipari centrum körül, mely számos probléma forrása. A témával több cikkben is foglalkozott a közelmúltban a hvg.hu (például itt és itt). A megszólaltatottak számos olyan területet említenek, amely térségünkben, illetve városunkban, Diósdon is jellemző.

A főváros környéki agglomerációs városok népességnövekedése bizonyos esetekben egészen drámai: Diósd lakossága 2011 óta 30 százalékkal, Gyömrőé 24, Gödé 22, Biatorbágyé 20 százalékkal emelkedett. Már ezek az adatok is jelzik, hogy mekkora feszültséggel és a településkép átalakulásával jár, ha néhány év alatt negyedével-ötödével nő meg egy kisváros – vagy nagyközség – népessége.

Sem az úthálózat, sem a víz- és áramellátás nem követi a népességrobbanást, a beköltözők tehát sokszor nem teljesen azt kapják, amire számítottak: autó nélkül megközelíthetetlen, a város szélén fekvő ingatlant, rendes víz- és csatornahálózat, valamint közelben fekvő oktatási és egészségügyi intézmények nélkül.

Az elmúlt napok felhőszakadásai egyes településrészeket már szó szerint elöntöttek, például Dunakeszin és Érden. Mindkettő Budapest gyorsan fejlődő agglomerációs övezetébe tartozik, ahol gombamód bújnak ki a földből a többlakásos, hunyorítva családi háznak tűnő kockák, amelyeknél a fejlesztők nem oldják meg a csapadékvíz elvezetését (sem). Tetlák Örs, Érd alpolgármestere szerint az intenzív terepkövezés és betonozás időszakában egyre fogynak azok a területek, amelyek el is tudnák azt nyelni. Az erdmost.hu híradása szerint a június 9-ei vihar során Érden négy, Diósdon két helyen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, Szigetszentmiklóson pedig hét helyszínre vonultak ki. Érden a Faragó utcában egy nagy kidőlt fa zárta el a forgalmat, a Szovátai úton egy pincébe ömlik be a víz, a Bajcsy-Zsilinszky út mellett élők pedig azt jelezték, hogy az utcán hömpölyög az ár. A Béla utcában egy mélygarázsban egy méter magasan áll a víz. Diósdon a Petőfi utcában egy ház portáján több autó is vízben áll, és egy pincét is elöntött a csapadékvíz a településen.

Vihar után

„Míg a szennyvíz elvezetése közszolgáltatás, a csapadéké nem, az önkormányzat se állami forrást nem kap rá, se a lakosságtól nem szedhet érte díjat”– magyarázza a helyzetet egy másik városvezető.

Az írásból kiderül, hogy Érden az új városrészekben olykor a legalapvetőbb infrastruktúra, a csatorna is hiányzik, például Érd M7-es autópályához közeli utcáiban. Ahhoz képest, hogy aszfaltozott utak híján fuldokolnak a porban, kisebb gondjuk, hogy a házi emésztőből elszivárgó szennyvíz károsítja a kertjeikig érő, páratlan növény- és madárvilággal bíró Fundoklia-völgyet.

Általános tapasztalat, hogy visszaút már nincs: egyetlen önkormányzat sem vállal fel olyan népszerűtlen és költséges intézkedést, mint egy, már kijelölt építési övezet visszaminősítése. De ha időben lépnek, sokszor az is konfliktusokkal jár.

Varga Dénes közgazdász szerint állami feladat lenne annak szabályozása, hogy a fejlesztők valamilyen módon járuljanak hozzá a közművek és a szélesebb értelemben vett infrastruktúra fejlesztéséhez, például útépítéssel, vagy úgy, hogy ezt valamiféle díjfizetéssel megváltják. Az önkormányzatoknak már semmire sincs pénzük.

Készre jelentett lakópark a budapesti agglomerációban

Számos agglomerációs település tekintetében elmondható, hogy nem csak a beköltözők, a régi lakók is úgy érzik, egyre inkább ellehetetlenítik az eddig sem feltétlenül komfortos életüket. Mind több helyen probléma a bölcsőde, az óvoda és az orvosi rendelő hiánya. Az önkormányzatok csak állami támogatásból vagy pályázati pénzből tudnak építkezni, a mostani inflációban egyre nehezebben: Pécel egy nyolccsoportos óvoda építésére több év alatt 780 millió forintot kapott az államtól, a koronavírus miatt éveket csúszó projekt költségei azonban máris egymilliárd felett járnak.

A kisgyerekes beköltözők miatt Gödön az iskolák annyira túlzsúfoltak, hogy az egyiknek a plébániát kellett kibérelnie, hogy mindenkinek jusson osztályterem. Tanárokat még nehezebb találni; szolgálati lakással lehetne őket odacsábítani, de az önkormányzatnak erre sincs forrása.

 K. Z.

midio.hu

Nyitókép, fotók: budapestkornyeke.hu, , időkép, hvg.hu

Címkék: agglomeráció, csapadékvíz, Diósd, Érd, közműproblémák, népességrobbanás