Az őszi-téli ködös, párás hajnalokon és estéken a leggyakoribbak a gyalogátkelőhelyeken történő balesetek, netán sérüléssel járó gázolások. Egy új gyalogátkelőhely-típus, az ún. okoszebra talán segít biztonságosabbá tenni a rossz látási viszonyok közötti közlekedést. Mint az erdmost.hu portál híradásából kiderül, hamarosan átadják a szomszédos nagyváros, Érd első okoszebráját.

A midio.hu két cikkben (Okoszebra a biztonságos közlekedésért, valamint Okoszebra a környékünkön – ezúttal Budakeszin) is beszámolt egy hasznos, a közlekedési biztonságot segítő új forgalomtechnikai eszközről, az ún. okoszebráról.

Az érdmost.hu portál most arról ad hírt, hogy hamarosan Érden is találkozhatunk e hasznos közlekedésbiztonsági megoldással, ugyanis napokon belül átadják a város első okoszebráját. A Generali Biztosító gyalogosvédelmi rendszer kiépítésére kiírt pályázatán sikerrel szerepelt az önkormányzat, így részben pályázati forrásból valósulhatott meg a település első okoszebrája, mely szenzorokkal segíti az autósokat és gyalogosokat.

A Riminyáki és Baján utcák sarkánál, a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda előtti átkelő 2,7 milliós forrásból valósult meg. A portál információi szerint a beruházás elkészült, mindkét sávon három-három szenzor jelez a sofőrnek és a gyalogosnak, ha közlekedőt érzékel. Az okoszebra már túl van egy próbaüzemen is, és jelenleg műszaki átadásra vár.

midio.hu

Címlapkép: Az átadás előtt álló érdi okoszebra (erdmost.hu)

Forrás: erdmost.hu, midio.hu archív

 

 

Címkék: Érd, közlekedésbiztonság, okoszebra