Néhány hete indult az Oktatási Hivatal (OH) új online felülete, ahol mindent meg lehet találni arról, pontosan mit is tud rólunk a hivatal.

Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás olyan, mint egy oktatási időutazás: megjelenik benne az összes bizonyítvány, oklevél, azonosító, kód, dokumentum, dátum. A lekérdezéshez csak egy Ügyfélkapu-azonosítóra van szükség.

Az oktatási idővonal mellett van menüpont, ahol oktatási igazolást lehet kérni, és olyan is, ahol a diákigazolványok adatairól lehet igazolást kapni. A diákigazolvány-irattörténet tartalmazza az igazolványon szereplő személyes és intézményi adatokat, az igazolvány kiállításának dátumát, a kártya sorszámát, valamint a diákigazolvány jelenlegi státuszát.

A felsőoktatási tanulmányokról is le lehet kérni adatokat az elkezdett félévektől kezdve a diploma azonosítójáig (sőt tizedesjegyre pontosan az értékeléséig). És ami a legfontosabb: össze lehet számolni, hány állami ösztöndíjas vagy önköltséges félévről tud a rendszer (persze ez az Oktatási Hivatal „klasszikus” oldalán is elérhető).

Az Oktatási Hivatal az alábbi adatbázisokat kezeli:

  • a köznevelési tanulói és alkalmazotti nyilvántartás: 2005. áprilistól; a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartása: 2007. január 1-től;
  • a felsőoktatási hallgatói, illetve alkalmazotti személyi törzs: 2006. február 1-étől;
  • a kétszintű érettségi vizsgák során keletkezett érettségi dokumentumok, a vizsgaeredmények és meghatározott vizsgakörülmények nyilvántartása: 2005-től;
  • az Oktatási Igazolványok Intézményi Adminisztrációs Rendszere: 2003-tól;
  • az országos köznevelési szakértői, szaktanácsadói, vizsgaelnöki névjegyzék: 2009-től.

 

midio.hu

Forrás, szöveg és kép: eduline.hu

Címkék: bizonyítványok, igazolások, Oktatási Hivatal, Oktatási mérföldkövek