Kéry János zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára ad koncertet október 20-án (csütörtökön) 18 órakor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

A Diósdi Társakör által rendezett esten a művész Székely Imre (1823–1887) zongoraműveiből ad ízelítőt.

Székely Imre zongoraművész, zeneszerző

Székely Imre zongoraművész és zeneszerző Merkl József tanítványa. 1836-ban a Nemzeti Kaszinó „hangászati mulatságain” lépett fel mint ifjú művész. Az 1840-es évek elején Gyömrőn a Teleki család zenetanára, 1845-ben a Nemzeti Színházban rendezett hangversenyt és ezen mint zeneszerző is bemutatkozott. 1846-ban Erdélybe, onnan külföldre utazott. 1847-ben Reményi Edével együtt Párizsban tartózkodott, majd hosszabb ideig Londonban élt, ahol kompozíciói is jelentek meg. 1849-ben vagy 1850-ben Pestre jött, innen rövidebb időre visszatért Londonba. 1852-ben végleg Pesten telepedett le. 1879-től haláláig a Nemzeti Zenede zongoratanára volt. Művei között zenekari (szimfónia), kamarazenei és zongoraműveket, valamint szalondarabokat tartanak számon.

Kéry János 1974-ben született zenész családban. Zongora és zeneszerzés szakon tanult a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Kitűnő eredménnyel érettségizett, elnyerte az iskola Kodály-díját. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a Boise Egyetemen, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora szakán folytatta. Kitüntetéses diplomáját követően 2000-ben Artisjus díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös- és DAAD- ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2001-ben (Konzertreife) és 2015-ben (Solistenprüfung) további két mesterdiplomát szerzett. DLA-fokozatát 2015 májusában kapta meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

2004-től a Zeneakadémia zongora-kötelező szakán tanít, 2005-től az intézmény tanársegédje, 2016-tól adjunktusa. Mesterkurzusokat tartott több ízben a Sankt Wendel-i (Németország) nemzetközi zenei táborban és a Mexikói Állami Zeneakadémián. Zsűrizett a Semmelweis Zenei versenyen, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zongoraversenyén és az Angalica Morales Országos Zongoraversenyen Mexikóvárosban.

Székely Imre életének és életművének egyik kutatója éppen a fellépő művész, Kéry János. Doktori értekezését Székely Imre életrajza, magyar ábrándjai és műveinek jegyzéke címmel írta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2015-ben.

 

A műsor:

L ’Irresistible polka;

Hóni üdvözlet,

Válogatás a Puszta Gyendai Idyllák II. kötetéből;

„Souvenir de ma Patrie” 1. Magyar ábránd.

A koncertnek meglepetés vendége is lesz Podráczky Ákos (1976) diósdi kortárs zeneszerő személyében, akinek Szonatina című művét a tanára, Kéry János adja elő.

A rendezvényt, amely belépődíj nélkül látogatható, Diósd Város Önkormányzata támogatja.

midio.hu

Forrás: Diósdi Társaskör, Wikipédia

Címkék: Diósd, Diósdi Társaskör, Kéry János, Koncert, Székely Imre