Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter budapesti sajtótájékoztatóján. Eszerint a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről, a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

„Az új támogatási forma azt jelenti, hogy egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család” – közölte Novák Katalin, aki szerint az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják. Ugyanakkor a részletszabályok kidolgozásáig még türelmet kér, várhatóan néhány héten belül mindenki megismerheti a támogatás részletes feltételeit.

A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem lesz feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével.

Novák Katalin emlékeztetett rá: nemrég jelentették be, hogy az újépítésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől.  Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

midio.hu

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

 

Címkék: 3 millió forint, családtámogatás, Novák Katalin, otthonteremtés, Támogatás