Diósd Város Önkormányzata és a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár sikeresen szerepelt a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Program 2020-as pályázatán. Az elnyert több mint 3,7 millió forintos támogatás a Tájház állagmegóvását szolgálja: vízmentesítésre, homlokzatfelújításra, a történeti épületszerkezetek megtartó felújítására használható fel. A részletekről Madarász Arnoldot, a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatóját kérdeztük.

– Az első ütemben az építéstörténeti dokumentáció és értékleltár, a műemlékdiagnosztikai szakvélemény és a talajjal érintkező falszerkezetek nedvességhatások elleni védelmére vonatkozó szakértői vélemény és felújítási javaslat készült el. Ezek alapján jelölhető a következő lépés – tájékoztatta a midio.hu-t Madarász Arnold.

Mint elmondta, a diósdi Tájház sóskúti mészkőből épült alapozás nélkül, még a 19. század elején. A sóskúti mészkő tulajdonsága, hogy nagyon jó nedvszívó képességű, ami az épület tartóssága szempontjából nem a legjobb. Sok helyen salétromos, pergős a vakolat. A pincedomb alatti pince is kőboltozatú. Tehát a legfontosabb feladat a vízmentesítés. Az igazgató mindehhez hozzátette: a teljes felújítás nagyobb volumenű munka, mely további források, lehetőség szerint újabb pályázati források bevonását  igényli.

A helytörténeti gyűjtemény jövőjével kapcsolatban Madarász Arnold elmondta: a Tájház Diósd kulturális életének egyik meghatározó épülete. A felújítás után folytatódna az eddigi funkció, azaz az emeleten állandó kiállítás mutatja be az egykor itt élő svábok mindennapjait és az azokhoz kapcsolódó használati tárgyakat. A pince, présház és szőlőszoba közösségi és kiállítótérként is működne tovább. Így a látogatók megismerhetik például a Pest megyében már ritkaságszámba menő bálványprést.

K. Z.

Fotók: Facebook

 

 

Címkék: Diósd, pályázat, Tájház