A diósdi általános iskolában hetedik éve folyik a német nemzetiségi oktatás. A „legidősebb” németesek   szeptember 18-án szerezték meg az ELTE Origo Nyelvi Centrum által szervezett A2 szintű, junior nyelvvizsgát; 27 tanuló vehette át nyelvvizsga-bizonyítványát. Felkészítő tanáraik Kiss Attiláné és Kunáné Farkas Márta voltak.

Mint az iskola pedagógusainak tájékoztatójából megtudtuk, a májusra tervezett eseményt a járványhelyzet miatt őszre kellett halasztani, a felkészülést kissé megnehezítette a digitális oktatás bevezetése is. A vizsga írásbeli feladatlapból, hallás utáni megértést mérő feladatokból és egy, képleíráson alapuló, kötetlen beszélgetésből állt. A vizsgát megelőzően az iskolában töltött csaknem három hét szerencsére elegendő volt az ismétlésre.

A hetedik éve németül tanuló osztály számára ez volt az első olyan megmérettetés, amelyen kihelyezett vizsgabiztossal találkoztak. A németnyelv-tanárok szerint az eredmények így különös hangsúlyt kapnak az egyes gyerekek életében, megmutatják a gyengeségeket és az erősségeket, motivációt adhatnak a jövőbeni tanulásra. A vizsga megszerzése néhány középiskolában a felvételi során pontot ér, de a legfontosabb, hogy a résztvevők rutinra tesznek szert, megtanulják kezelni a vizsgaszituációt, oldottabban beszélgetnek, magabiztosabbak lesznek a nyelvhasználat során. A pedagógusok bíznak benne, hogy a következő lépcsőfok sokak számára a középfokú nyelvvizsga lesz.

Foglalkozás a németet tanuló osztályban

 midio.hu

Fotó: archív

Címkék: Diósd, junior nyelvvizsga, német