Albitz Mátyásné Lóri néni sütemény receptjei az 1920-as évekből, eredeti írásmód szerint:

Nagy koch
Veszünk 8 tojást, 1/4 kg cukrot, ugyanannyi mandulát, egy csésze morzsát teszünk bele, összekeverjük. Morzsával behintett torta vagy tepsi formába öntjük, és lassú tűznél kb. háromnegyed óráig sütjük.

Vaníliás stangerli (rudacska)
5 tojás sárgáját, l8 dkg vaníliás czukorral habosra keverünk és minden formába egy kávéskanállal teszünk. Lassú tűznél világosra sütjük.

Mandulás puszeli (puszedli, csók)
14 dkg hámozott és gorombára vágott mandulát, 14 dkg czukrot 3 tojás fehérjével összekeverünk. Kilisztezett tepsibe halmocskákat teszünk belőle és lassú tűznél megsütjük.

Linzer tészta, gyúrott süteménynek
28 dkg liszt, 21 dkg vaj, 14 dkg czukor, 3 tojás sárgája össze lesz gyúrva. Citromhéjat reszelünk bele. Kinyújtjuk, és különböző alakokat formázhatunk belőle. Tepsibe tesszük és lassú tűznél megsütjük.

Gyurt stangerli (rudacska)
50 dkg czukrot 5 egész tojással keverünk, azután kevés vaníliát, 50 dkg lisztet teszünk hozzá. A tésztát egy deszkára öntjük, kis stangerlikat formázunk belőle, melyeket egy reszelővel kissé megnyomkodunk, hogy a minta rajta legyen. Egy vajjal kikent tepsibe tesszük és igen lassan megsütjük.

Egészségi kugelhuff (Gugelhupf – kuglóf)
10 dkg czukor, 10 dkg vaj, 26 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 6 evőkanál tej, citrom reszelt héja, 1 sütőpor, jól megkeverni, a tojásfehérjét habbá verni és azt is belekeverni. Megsütni.

Spitzbuben (legényfogó)
35 dkg liszt, egy késhegynyi só, 28 dkg zsírral elmorzsolni. Azután 21 dkg czukor, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál fahéj, egy kevés szegfűszeg, 1 tojás lesz belekeverve. Jól összedolgozzuk, tepsibe tesszük. Lekvárt kenünk rá, és stangelrikat teszünk rá. Tojással kenjük, szép barnára sütjük.

(Folytatjuk.)

Görögné Horváth Katalin gyűjtéséből

Fotó: Diósdfa – Diósd Családtörténeti Archívuma

midio.hu