Diósdi Sváb Napok címmel kezdődött háromnapos rendezvény augusztus 6-án, pénteken délután a Gárdonyi-kertben.  A hagyományteremtő szándékkal szervezett programot Oderszky László, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg.

A német önkormányzat elnöke a szép számban összegyűlt érdeklődők köszöntése után elmondta: régi tervük vált valóra, amit a járványhelyzet miatt csak most tudtak megvalósítani. A rendezvény célja, hogy erősítsék a diósdi sváb származású közösség identitását, lehetőséget teremtsenek a személyes találkozásra, a sváb kultúra megőrzésére és továbbadására.

„Az első napon sváb zenét hallgatunk, sült kolbászt eszünk mustárral és kenyérrel, és sört iszunk hozzá. Beszélgetünk és jól érezzük magunkat. Szombaton az őszibaracké lesz a főszerep, vasárnap pedig a süteményeké és a filmeké” – foglalta össze dióhéjban, milyen program vár azokra, akik meglátogatják a rendezvényt.

Ezt követően a Törökbálinti Tom Trió sváb zenekar muzsikájától volt hangos a Gárdonyi-kert, mialatt a résztvevők jóízűen fogyasztották a sült kolbászt és a csapolt sört, melyre mindenkit vendégül láttak.

A szombati, „Emlékezzünk a diósdi barackra!” című program helyszíne a Kápolnakert és a közösségi ház. 16-tól 19 óráig kiállítást nézhetnek meg az érdeklődők a diósdi barackról, a gyermekeknek barackos játékot és vetélkedőt szerveznek. Lesz még baracklekvár-kóstoló, valamint a résztvevők meghallgathatják a Törökbálinti Sváb Kórus műsorát.

K. Z.

midio.hu

A program pályázati támogatással (Magyarország Kormánya, Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Állaptitkársága, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) valósult meg.

Fotó: midio.hu

Címkék: Diósdi Sváb Napok, Gárdonyi-kert, sváb muzsika