Az idén február 1-jén rendezték meg városunkban a hagyományőrző sváb disznótort. A szervezést és a lebonyolítást Diósd Város Önkormányzata, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és nem utolsósorban számos lelkes segítő és támogató vállalta magára.
A régi diósdiak és általában a falun élők számára a disznóvágás mindig fontos esemény volt, hiszen anno majdnem minden háznál röfögött egy-két koca. A nap kemény munkával telt, de a végén az elvégzett teendők örömére egy kisebb ünneppé alakult.
A várható érdeklődésre számítva a mostani disznóvágás előmunkálatai már a múlt hét közepén megkezdődtek, hiszen a szükséges mennyiségű finomságot nehéz lett volna egy délelőtt elkészíteni. Az önkéntes segítők munkája a zsemle és a kenyér kockára vágásával indult, majd a kolbász és a hurka feldolgozásával folytatódott.
A rendezvényen Spéth Géza polgármester üdvözölte a megjelenteket, köztük térségünk országgyűlési képviselőjét, dr. Aradszki Andrást, valamint a testvértelepülések meghívott delegációit. Beszédében megemlítette, hogy az idei disznótorral visszatérnek az eredeti formához, így a város lakói és a meghívott vendégek – a támogatók jóvoltából – térítésmentesen fogyaszthatják az elkészült finomságokat: az elmaradhatatlan sváb savanyúlevest és orjalevest, a sült kolbászt, a májas és véres hurkát párolt káposztával. Mint az látható volt, a hagyományos sváb receptek alapján készült disznótoros menü igencsak ízlett a vendégeknek. A gasztroélményekhez kellemes muzsika is társult: a résztvevőket a Diósdi Fúvószenekar, valamint szintetizátormuzsika szórakoztatta.
midio.hu
Borítókép és régi fotók: diosdfa.hu
A cikk forrása (szöveg és kép): Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Címkék: Sváb hagyományok