A Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tagjai ez évben is nagy várakozással készültek az Ahogy a diósdi svábok szüreteltek elnevezésű interaktív szüretre, melyet német népismeret óra keretében tartottak a Gárdonyi-kertben a német nemzetiségi osztályok számára.

Az első szüretet 2010-ben szerveztük az óvodásoknak, majd 2016-ban, 2021-ben és 2022-ben az iskola német nemzetiségi tanulói szüreteléssel kapcsolatos ismereteit igyekeztünk bővíteni német népismereti óra keretében, interaktív, játékos formában, megismertetve őket elődeink meghatározó őszi munkájának speciális fogásaival.

A foglalkozást alapos előkészítéssel kezdtük (eszközök beszerzése, felújítása, kellékek beszerzése, egyeztetés az iskolával stb.). Megszerveztük, hogy melyik napon ki jön segíteni; naponta 8-10 ember „állta a sarat” (ki- és bepakolás, a gyerekekkel való foglalkozás, beöltözés, a szőlő felkötözése, közreműködés a „szüretnél”, préselés, mustkóstoltatás, zsíros kenyér készítése).

Kiss Imre német nyelven köszöntötte az iskolásokat, akik a svábok múltjáról szóló kiállítást tekintették meg. Elmeséltük, hogy idén 300 éve telepítették Diósdra a svábokat, bemutattuk, hogy milyen eszközöket használtak a szőlőműveléshez, és hogyan zajlott a szüretelés.

Mindezek után a lányok kendőt kötöttek, a fiúk puttonyt kaptak a hátukra, és indult a szüret! Mindent maguk csináltak,  szüreteltek, tragaccsal vitték a szőlőt a pincéhez, ott daráltak, préseltek, majd megitták munkájuk gyümölcsét, a mustot, végül jutalmul lilahagymás zsíros kenyérrel kínáltuk őket.

A gyerekek nagy várakozással és izgalommal jöttek, a gyakorta esős idő ellenére is nagyon jól érezték magukat. Az elsősöknek mindez újdonság volt, mivel először vettek részt a hagyományőrző eseményen, a többiek pedig már nagyon sok mindenre emlékeztek az előző évekből.

Negyedik napon a szomszédban lévő Gárdonyi Géza úti óvodásokat fogadtuk, akik szürettel kapcsolatos csodás játékos bemutatóval és szívmelengető rajzokkal leptek meg bennünket.

A négynapos szüret végén kihelyezett klubnapra hívtuk egyesületünk tagjait, akik szintén daráltak és préseltek, kóstolták a mustot, valamint jóízűen elfogyasztották a bográcsban készült paprikás krumplit.

Singen énekcsoportunk elénekelte az eddig tanult dalokat, ezzel zárva az programot, mely során mintegy 550 gyerekkel foglalkoztunk.

Köszönetet mondunk a segítőknek (Nagyné Babi, Váriné Kati, Hódiné Ibi, Zakáné Ica, Völgyiné Éva, Versitsné Gabi, Zaka János, Bogó László, Bicskei György, Kiss Imre, Kurucz László, Tátrai Antal) és a támogatóknak (Diósd Város Önkormányzata, Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár, Mihalek Gyula, midio.hu).

A részletes beszámoló és az eseményt végigkövető fotók megtalálhatók a Facebook-oldalunkon.

Tátrai Bori

midio.hu

Fotó: DNHE

 

 

 

 

Címkék: Diósd, DNHE, hagyományőrzés, sváb szüret