A Száraz November akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a mértékletesség erényére és az öngondozás gyakorlatára. Továbbá az önismeret fokozására, testi-lelki megújulásra, valamint az alkoholhoz kapcsolódó problémák felismerésére.

Ünneplés, koccintás, boldogság, szomorúság – az ivásra mindig akad ürügy, ha kell egyáltalán. „A pálinka gyógyszer, egy sör pedig nem sör.” A sornak nincs vége, se igazsága. Az ember alkohollal kapcsolatos viszonyával 2015 óta foglalkozik a Kék Pont Alapítvány,  mely Merj kevesebbet – Legyünk többen! címmel hirdette meg a Száraz November projektet.

A Szára November kihívásban önkéntes, ellenőrzés, külső kontroll nélküli a részvétel. A vállalkozók november 1-jétől november 30-áig nem fogyasztanak egyáltalán vagy csak nagyon minimális alkoholt. A résztvevők eközben érzéseiket, élményeiket az online térben egy zárt Facebook-csoportban is megoszthatják egymással, mely mára közel 2000 taggal számol, továbbá előre megbeszélt személyes találkozás is segíti ezt a 30 napot.

Kinek ajánlják? Azoknak az embereknek, akik hetente legalább egyszer vagy annál többször isznak alkoholos italt. Komoly alkoholproblémákkal küzdőknek nem javasolt a részvétel, sőt akár veszélyes lehet.

A 30  napos próbatétel, mely az angol Sober October mintáján alapszik,  jelenleg a legnépszerűbb függőséggel foglalkozó projekt Magyarországon, melyhez évről évre egyre többen csatlakoznak. 2018-tól az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának szakmai csapata is bekapcsolódott a szervezésbe, lebonyolításba, a segítésbe. Ettől az évtől kezdve a kampány minden évben egy tematikus témához köthető: tavalyi az ünnep és a rohamivás került középpontba, előtte például az egyetemisták, a nők italfogyasztása, a járvány alatti józanság, illetve a kocsmázás került fókuszba. A 2023-as év mottója: Merj kevesebbet – Legyünk többen! Ennek fontos üzenete, hogy együtt könnyebb, a résztvevők hívják meg néhány barátjukat a közös próbatételre.

Dávid Ferenc deviancia-szociológus, koordinátor a résztvevők tapasztalatai alapján az élet minden területén javulást lát, mely a jobb alvásban, jobb közérzetben, teherbírásban és a javuló fizikai és mentális állapotban mutatkozik meg leginkább. A cél továbbra sem a „soha többé alkoholfogyasztás”, hanem a megfelelő mérték felismerése és viselkedésünk ismerete a minőségi élet megtartásáért.

Nehéz lenne olyan embert találni, aki ne ismerne valakit, aki sokat iszik, aki alkoholproblémával küzd. Magyarországon a WHO jelentése szerint 21,2%, vagyis minden ötödik ember alkoholhasználati zavarral, majdnem minden tizedik (9,4%) magyar pedig alkoholfüggőségben él.

Az alkohol pszichoaktív kábítószernek számít, mely a központi idegrendszerre hat. Számos rövid és hosszú távú negatív hatása ismert, s bár szorongásoldó hatása kétségtelen, a testi és mentális egészséget egyértelműen roncsolja.

Segítség a Kék Pont Alapítvány Drogambulanciáján, az Anonim Alkoholisták Közösségétől és az Ifjúsági Lelki Elsősegélytől is kérhető. Tudatos, kontroll alatti alkoholfogyasztással megelőzhető a függőség – nem csak novemberben!

Körmendiné Szelp Vera

midio.hu

Címkék: alkohol, kékpont, Merjkevesebbet-legyunktöbben, mértékletesség, szaraznovember2023