Nemrégiben ismert macskák kalandos, néha furcsa, néha megható történeteit írtuk meg a MiDió oldalán. Ez az írás a híres kutyák világába kalauzolja az olvasót, hiszen ezeket a hűséges állatokat legalább annyian, de lehet, hogy még többen is kedvelik, mint a doromboló cicákat.

„A kutyák gyógyíthatatlan emberszeretettel születnek” – vallja Csányi Vilmos akadémikus, ismert etológus. Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes, hirdetik a lelkes kutyabolondok – valóban, ezek az állatok a hűség szobrai, önzetlenül szeretik az embert, és hálásak minden jó szóért. A kutyák segítő és terápiás társai az embernek. Betegségeket ismernek fel, biztonságérzetet adnak, segítséget nyújtanak, részt vesznek a bűnüldözésben, de a gazdájuk rossz kedvét is észreveszik érzékeny antennáikkal, és addig kedveskednek, hízelegnek, míg jobb kedvre nem derítik.

Az ember evolúciójának kezdete óta együtt él az állatokkal. A háziasítás új kapcsolatot alakított ki ember és állat között. Az első faj, aki az ember mellé szegődött, a kutya őse volt. Hasznos volt egy ragadozó jelenléte, aki hamarabb érzékelte a veszélyt és azt jelezte is. A történelem során számtalan feladatra specializálták a különböző fajtákat, és előtérbe került a kutya „használati funkciója”.

„Számos olyan tulajdonságot szereztek az ember által végzett szelekció során, amely sok mindenben hasonlít az emberekéhez: önfeláldozóak, dolgosak, sok szavunkat megértik és kigyógyíthatatlanul imádnak bennünket” – írja Csányi Kovács Violetta Kutyahűség című könyvének előszavában. A kutyák emberfeletti képességekkel is rendelkeznek, és ezeket hajlandók az ember szolgálatába állítani. Nekünk, embereknek pedig meg kell szolgálnunk ezt az áldozatkészséget, felelősséggel kell velük bánnunk, ahogy Saint-Exupéry A kis herceg című művében elhangzik: „Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

A történelem híres kutyái

Peritas Nagy Sándor, makedón uralkodó kutyája volt, aki a perzsák elleni egyik csatában hősiesen megmentette gazdáját egy harci elefánt támadásától. A király olyan hálás volt Peritasnak, hogy várost nevezett el róla.

Molda Dragosnak, az első moldvai fejedelemnek a kutyája volt. Nagy Lajos, magyar király megbízásából 1351-ben ő alapította a Moldvai Fejedelemséget, mintegy védelmi vonalként a tatárok betörései ellen. Állítólag Moldva Dragos fejedelem kutyájáról kapta a nevét.

Urian a hírhedt VIII. Henrik idején élt Wolsey bíboros kutyájaként ismert. A király a bíborost küldte Rómába, hogy a nevében kérje meg a pápát, érvénytelenítse házasságát Aragóniai Katalinnal. A pápa csókra nyújtotta a lábát, de abban a pillanatban Urian megharapta azt. VII. Kelemen pápa ettől haragra gerjedt, és mivel a politikai viszonyok is kedvezőtlenek voltak, nem engedélyezte a válást. Így aztán VIII. Henrik szakított a pápával, és 1534-ben megalapította az anglikán egyházat.

Roland II. Rákóczi Ferenc hűséges kutyája volt, aki annyira gondosan vigyázott gazdájára, hogy idegeneket nem engedett a közelébe. Ha aludt, még az ismerősei sem közelíthették meg, de Rákóczinak mindig feltétel nélkül engedelmeskedett. A fejedelem titkára, Beneczky Gáspár így dicsérte Roland tetteit. „Sok olly állapotot követett el, akit eszes embernek is köllett volna cselekedni, oktalan állatban penig csudálatos volt.”

Jofi az ismert pszichológus, Sigmund Freud kedvence volt. Freud nevéhez több új, modern elmélet kidolgozása fűződik. A tudósnak nagy csau-csau rajongóként meggyőződése volt, hogy Jofi olvas az emberek gondolataiban, ezért előadásaira és páciensei kezelésére is magával vitte.

Rin Tin Tin, becenevén Rinty, a német juhászkutya Németországban született. Az első világháború idején magához vette a kóbor állatot egy amerikai katona, Lee Duncan. Hazatérése után egy kutyakiállításon észrevette őt egy amerikai producer, már csak azért is, mert akkoriban kevés német juhász volt Amerikában. Így kezdődött az első sztárkutya története, aki 30-nál is több filmben szerepelt, és ő lett Hollywoodban a filmtörténet leghíresebb kutyája.

Hattyú Kosztolányi Dezső kedvence volt. Az író imádta a kutyákat, a kuvasz fajta pedig különösen kedves volt számára. Hattyúról verset is írt a Bús férfi panaszai című versciklusában, és az Édes Anna című regény végén is megjelenik alakja.

Blondi Adolf Hitler nőstény német juhászkutyája számtalan fényképen szerepelt gazdája oldalán. Egy nappal Hitler halála előtt pusztult el a bunkerben, miközben a ciánkapszulákat tesztelték.

Rufus, a fekete uszkár Winston Churchill szeretett állata volt. A brit miniszterelnököt gyakran hasonlították az angol bulldoghoz, pedig valójában hatalmas uszkárrajongó volt. Az étkezéseknél, a család teljes értékű tagjaként, Churchill mellett a perzsa szőnyegen fogyasztotta el vacsoráját.

Tito Konrad Lorenz egyik kedvenc kutyája volt. A híres osztrák zoológus az összehasonlító viselkedéslélektan kutatásának úttörője volt, és a modern etológia egyik megalapítójának is szokták nevezni. Nagy szeretettel írt 1964-ben megjelent Salamon király gyűrűje című érdekfeszítő könyvében arról, miért van szükségünk ennek az állatnak a jelenlétére életünkben. „ Nekem legalábbis világéletemben szükségem volt a kutyára, amely a komor, idegen városokban mögöttem bandukolt, és létezésének tényében erős támaszt találtam, ugyanúgy, mint ahogy olykor támaszt találunk valami gyerekkori emlékben, a hazai erdők sűrű rengetegének képében, mint ahogy az ember támaszt keres valamiben, akármiben, ami filmek gyorsaságával pergő életében azt tanúsítja, hogy még az, aki volt: önmaga. És alig van valami a világon, ami olyan világosan, olyan megnyugtatóan biztosítana erről, mint kutyám hűsége.”

Bo, a portugál vízikutya

Bo, a portugál vízikutya, a volt amerikai elnök, Barack Obama oldalán rendkívüli népszerűségre tett szert. A kedves természetű, játékos, csintalan, fekete-fehér kan kutya rengeteg útjára elkísérte a családot. Az elnök lányai nevezték el unokatestvérük macskája után, illetve Obama monogramjára is utalt a neve. Később társat is kapott, és boldogan játszhatott Sunny-val, a másik ugyanolyan fajtájú családtaggal. Bo egy éve alulmaradt a rák elleni harcban, és egy májusi napon meghalt. Az Obama családot nagyon megrázta kedvencük elvesztése.

Hősök a kutyák világában

Balto, az egyszerű lapp pásztorkutya több száz gyerek életét mentette meg, és csodás tettet vitt véghez társaival együtt, amikor 1925 januárjában az alaszkai Nome városában diftériajárvány tört ki. Az életmentő oltóanyag Alaszka másik részén volt; megpróbálták repülővel eljuttatni, de a rettenetes téli időjárás miatt csak Nenana városáig sikerült. A gyógyszert Noméba kutyaszánon indították tovább –35 fokos hidegben, tomboló hóviharban. Az 1100 km-es utat a szánhúzó kutyák, élen Baltóval és hajtójával, rendíthetetlen kitartással, szinte megállás nélkül, öt nap alatt tették meg, megmentve ezzel a város beteg gyermekeit. Még életében, New Yorkban, a Central Parkban állították fel Balto bronzszobrát, melyen a következő felirat olvasható: „Ajánljuk azon szánhúzó kutyák rettenthetetlen szellemének, melyek 674 mérföld távolságra, kiszámíthatatlan szilárdságú vad vízfolyások felett vezető jégpáncélon át, sarki viharban oltóanyagot szállítottak Nenanából a veszélyeztetett Nome megsegítésére 1925 telén.”

Balto több száz gyerek életét mentette meg

Balto szobra a Central Parkban

Stubby, a legtöbbször kitüntetett amerikai kutya, aki a gazdája mellett Franciaországban szolgált az első világháború idején. A bullterrier keverék 17 ütközetben vett részt, és vigyázott a 102-es gyalogos ezred katonáira. Kiszagolta a mustárgázt, előre figyelmeztetett a tüzérségi lövedékekre, és egyszer még foglyot is ejtett, az ülepénél fogva tartott egy német katonát, míg oda nem ért a csapata. Hősies tettei miatt leszerelése után világsztár lett.

Rags, a párizsi kóbor kutya szintén az első világháborúban tett jó szolgálatot a lövészárkokban harcoló katonáknak. 1918-ban szegődött az amerikai 1-es számú gyalogsági szakaszhoz, ahol James Donovan kiképezte üzenetek továbbítására a lövészárkok között. 1936-ban, 20 éves korában halt meg, temetésén katonai parádéval tisztelegtek előtte, és emlékművet állítottak neki.

Gander, a gránátkereső újfunlandi a második világháborúban számtalan katona életét mentette meg kiváló képességének köszönhetően. A hálás utókor 2015-ben bronzszobrot állított emlékére, és posztumusz az Egyesült Királyság állathőseinek járó Dickin Medal kitüntetést adományozta neki hősiességéért.

 Smoky, a yorkshire terrier az új-guineai dzsungelben kóborolt, amikor 1944-ben egy amerikai katona megtalálta és magához vette kabalának. Kiváló hallásával, különleges veszélyérzetével számtalanszor megmentette gazdája és az egység többi katonájának életét.

Lajka mindenki által jól ismert szovjet űrkutya volt. A kóbor, keverék ebet Moszkvában egy síntértelepről választották ki a feladatra, hogy 1957-ben a Szputnyik–2 műhold fedélzetén körberepülje a Földet. Szegény Lajka nem élte túl az űrutazást, az indítás után pár órával túlmelegedés miatt meghalt. 2008-ban szobrot állítottak az elhunyt kutya emlékére.

Lajka nem élte túl a nagy kalandot

Sztrelka és Bjelka szerencsésebbek voltak Lajkánál. A két kóbor kutyát 1960. augusztus 19-én negyven egérrel, két patkánnyal, egy nyúllal, sok léggyel és több növényfajjal együtt Föld körüli pályára küldték a szovjet tudósok. Az egynapos küldetés sikeresen végződött, és előkészítette az utat Gagarin űrrepüléséhez.

Kántorról, a leghíresebb magyar német juhász rendőrkutyáról Szamos Rudolf könyvet írt, és rendőri munkájáról filmsorozat is készült. 1953-tól Tóth Tibor volt a gazdája, és 11 évig szolgáltak együtt a rendőrségnél. A magyar bűnüldözés legeredményesebb négylábú nyomozójának a nevéhez 279 felgöngyölített bűneset fűződik. Bevetés közben 1964-ben aknára lépett, és halálos sebet szerzett.

Susie törvénye 2010-ben született Észak-Kaliforniában, miszerint állatkínzásért 10 hónapnyi börtönbüntetés is kiszabható. Susie-t, a nőstény pitbullt egy férfi felgyújtotta, mert bosszút akart állni barátnőjén. Az elkövető ugyan börtönbüntetést kapott, de nem a kutya megkínzásáért, hanem csak azért, mert más tulajdonát „rongálta”. Az ítélet nagy felháborodást keltett, és a közvélemény nyomására létrehozták az új törvényt az állatkínzások elkövetői ellen. A megkínzott, összeégett Susie-t egy észak-karolinai házaspár fogadta örökbe.

Fantasztikus mentőkutyák

Barry a svájci hegyekben élt 1800-tól 1814-ig. Ez alatt az idő alatt több mint 40 életet mentett meg a hegyekben. Barry, a bernáthegyi a legeredményesebb mentőkutya volt. Számos irodalmi művet ihletett, és a párizsi kutyatemetőben szobrot is állítottak neki.

Barry, a legeredményesebb hegyi mentőkutya

Mancs a mi nemzeti büszkeségeink közé tartozik. Miskolci Sátán Mancs, a kan német juhász 1994-ben született, és a Miskolci Spider Mentőcsoport „munkatársa” volt gazdájával, Lehoczki Lászlóval együtt. Hírnevét a törökországi, izmiri földrengést követően szerezte, mikor kimentett egy hároméves kislányt a romok alól, akit a többi kutya nem is jelzett. A gyermek már 82 órája feküdt nagyanyja holtteste alatt, amikor Mancs csodával határos módon megtalálta. Kiváló orrával bárkit kiszagolt, akár élőt, akár halottat, akár a romok alatt, de még a víz alatt is. Többször került maga is életveszélybe, például a salvadori vagy az indiai földrengéseknél. Hosszú repülőutak, romba dőlt, a világtól elzárt hegyi falvak, kettészakadt hegyek, járhatatlan ösvények, magas hőmérséklet, homoktenger – megannyi nehézség sem tartotta vissza Mancsot, aki még álmában is mentette a bajbajutottakat. Minden akadályt legyőzött, de a betegséggel ő sem boldogult, 2006-ban, 12 évesen tüdőgyulladásban elhunyt. Szobra Miskolcon, a Szinva patak partján áll, örök hálával Mancsnak, az elhivatott mentőkutyának.

Mancs, akire mi magyarok lehetünk büszkék

A hűség szobrai

Hachiko történetét valószínűleg sokan ismerik, sokszor szóba kerül a hűség szimbólumaként. Japánban, Odete városában Hachiko gazdája, egy agrárprofesszor vonattal járt haza a munkahelyéről. Kutyája mindennap kiment elé az állomásra, és együtt ballagtak otthonukba. Egy nap azonban a gazda váratlanul meghalt, és Hachiko hiába várta az állomáson. A hűséges kutyát semmi nem tántorította el, ezután is 9 éven át mindennap ugyanabban az időben kiment gazdája elé, és várta, csak várta, egészen 1935-ig, amikor Hachiko is jobblétre szenderült. Ma ott áll a szobra, a hűség megtestesítője, mert soha nem veszítette el a hitét, hogy egyszer még viszontlátja szeretett gazdáját.

Fido neve latinul hűségest jelent. A kutyát 1941 novemberében egy téglagyári munkás, Carlo Soriani találta Firenzében. Hazavitte, ápolta, és Fido hálás volt gazdájának. Minden nap kikísérte a buszmegállóhoz, és várta hazatértekor. Két év múlva Soriani meghalt egy bombatámadásban, de a hűséges kutya ezután is, 14 éven át kijárt a buszhoz, és egyre szomorúbban várta haza szeretett gazdiját, mígnem 1958. június 9-én a megállóban kilehelte lelkét.

Híres kedvencek, hősök, életmentők és a hűség jelképei, mindegyik csak egy-egy kiragadott példa a sok-sok különleges, érdekes vagy éppen megható kutyatörténet közül, melyet az idők folyamán feljegyeztek. Nem tudom megállni, hogy egy személyes élményt ne meséljek el. Egészen kicsik voltak a gyerekeink, mikor befogadtunk egy Lady névre hallgató német juhászkutyát. Lady 4 hónapos lehetett, és már az első percben látszott rajta, boldog és hálás, hogy jó helyre került. Önzetlen szeretettel vigyázta gyerekeink minden pillanatát, leste kívánságainkat, és hihetetlen intelligenciával beilleszkedett családunk életébe. Igaz, hogy ő nem volt híres, bár lehetett volna, de nekünk a világ leghíresebb kutyája marad az emlékeinkben.

Minden történet azt bizonyítja, hogy az ember és a kutya kapcsolatában a szeretet, a feltétlen hűség és az önfeláldozó segítőkészség a meghatározó. A kutya soha nem haragszik a gazdira, nem néz rá csúnyán, és hálás minden jó szóért. „A kutyák már csak ilyenek: egy pillanat alatt megfeledkeznek a neheztelésről, elnéznek bármilyen sértést, hiszen annyival jobb érzés, ha mind barátok vagyunk!”(W. Bruce Cameron)

Rásó Ica

midio.hu

 

 

 

 

 

 

Címkék: Barry, híres kutyák, Lajka, Mancs, törtlénetek