Minden év szilveszterén rengeteg állat menekül a tűzijáték okozta rémülettől. A kisgyermekes családok sem mindig rajonganak a teljes éjszaka – sőt mostanában akár két teljes napon át – tartó durrogtatásért. Tata Város Önkormányzata példaértékű lépésre szánta el magát a tatai Öreg-tó különösen védett vadlúd állományának nyugalma érdekében.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye. A tó a vadludak egyik legfontosabb Kárpát-medencei telelőhelyének számít, tízezres nagyságrendben csak alig néhány helyen figyelhetők meg ezen kívül e madarak. Az európai léptékben is jelentős élőhelyre hívja fel a figyelmet minden év novemberében a Tatai Vadlúd Sokadalom.

Vadludak húznak be az Öreg-tóra, háttérben a Tatai-vár

A tavon telelő sok ezernyi madár többsége, sőt valószínűleg mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült az év utolsó éjszakáján, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek. Ráadásul már jóval kisebb számban tértek vissza az új évben. Emiatt Tata Város Önkormányzata – civil kezdeményezésre – merészet lépett és a 2018 októberében elfogadott rendeletében betiltotta november 1. – február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

A kezdeményezés logója

 

Szilveszter éjjelén tapasztaltak messze felülmúltak minden várakozást. Bár a városban volt néhány – most már illegálisnak számító – petárdárda- és tűzijáték-robbantás, de ez összességében messze elmaradt a korábbi években hallható zajoktól. Január első napjának reggelén a Magyar Madártani Egyesület munkatársai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel állapították meg, hogy a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire az elmúlt harminc évben csak háromszor akadt példa.

A madarak, valamennyi állat és a természet nyugalma, valamint a petárdázás híján nyugodtan alvó gyerekek miatt is megfontolandó, hogy Tata városa és a Magyar Madártani Egyesület kezdeményezésén más településeken is elgondolkozzanak a döntéshozók.

Sz. D.

Forrás és fotók: Magyar Madártani Egyesület