Csősz Katalin – a midio.hu rendszeres szerzője – Mark Knopfler Light of Taormina című gyönyörű dala (ami az alábbi videó alatt hallható) miatt utazott Szicíliába, hogy kamerájával megörökítse a város fényeit. De nem is lenne igazi fotós, ha nem mutatná be, mit látott útközben. Az általa készített képeslapgyűjteményben szerepel Catania, az Etna, Monreale, Palermo, Cefalù, a Lipari-szigetek és Savoca, ahol a Keresztapa című film szicíliai jeleneteit forgatták.

 Szicíliai társasutazás busszal, nem kis kihívás, de váratlanul lehetőségem nyílt rá. Igaz, a kétszer kétnapos oda- és visszaút meglehetősen fárasztó, de a látnivaló minden kényelmetlenségért kárpótol. Odafelé Firenze, visszafelé Róma környékén volt a szállásunk.

A Villa San Giovanniból Messinába való kompátkelés során elsőként a sziget csücskén álló világítótornyot és a 232 méter magas ipari műemlék pilont pillantottuk meg, amely a szoros fölött átívelő villamos távvezetéket tartotta.

Taormina volt az első nap csodája. A lenyűgöző görög színház, sikátorok, kávézók, utcazenészek. Lementünk a Jón-tenger gyöngyszeme néven is ismert Isola Bellához (kicsiny sziget), és kishajóval körbejártuk a környező sziklákat; az egyikről fiatalok ugráltak a vízbe.

Monreale arany mozaikokkal borított katedrálisa és kerengője után Palermo, majd Cefalù szerepelt a következő nap programjában. Másnap a cataniai halpiacra csodálkoztunk rá, majd a várva várt Etna-túra következett. Igazából ide gyalog kellett volna menni, mert a lenti részek fantasztikus növényzete, a sosem látott virágok burjánzása kiváló témákat kínál a fotósoknak. A csoportos utazás kényelme kapcsán mi most felvonóval, illetve dzsippel utaztunk a mintegy 3000 méter magasba, ahol azután holdbéli táj fogadott – no és persze gyönyörű kilátás az alattunk lévő városra.

A Lipari-szigeteknél már nem is a fizikai fáradtság volt a meghatározó, hanem az az érzés, hogy ennyi szépséget már nem tudok befogadni. A látnivalók megtekintése mellett strandolásra is maradt idő; bár a dagonyázós rész le volt zárva, igy is kellő kénszaggal a bőrünkön tértünk vissza a szállásunkra.

Utazás előtti utolsó nap: irány Savoca! Itt forgatták a Keresztapa című film egyes jeleneteit. A Bár Vitelli ominózus asztalánál egy jellegzetes Coppola sapkás idős úrral fotózkodtunk, ám amikor borravalót akartunk neki adni, kiderült: egy amerikai turista, aki arra várt, hogy eltűnjünk, és egyedül fényképezkedhessen a kultikus helyen…

Egy utazás élményeinek feldolgozására mindig hagyok időt magamnak. Az út számomra nem akkor ér véget, mikor leszállok a buszról. A látnivalókra való emlékezés, az útitársakkal való beszélgetés felidézése, egy ottani specilis étel elkészítése mind-mind feleleveníti az ott töltött időt.

 

Szöveg és videó:

Csősz Katalin

 midio.hu

Címlapkép: A Keresztapa című film emlékezetes helyszíne Savocában (Csősz Katalin felvétele)

 

 

Címkék: Csősz Katalin, Olaszország, Palermo, Szicília, Taormina, útibeszámoló