Okosfejlesztéseket bemutató „útikalauzt” készít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a hazai települések döntéshozóinak, polgármestereknek, képviselőknek. A tárca célja, hogy támogassa a hazai okostelepülések létrejöttét és segítse fenntarthatóvá tenni életüket.

Mint a közlemény megfogalmazza, olyan útmutató kidolgozása a cél, amely a települések fejlesztéseinek és életvitelének fenntartható eszköztárát mutatja be. A kalauzban a többi közt arról olvashatunk majd, hogy a települések milyen korszerű, innovatív és fenntartható technológiákkal növelhetik gazdasági hatékonyságukat, hogyan vonhatják be fejlesztési projektjeik döntés-előkészítésébe a helyi lakosságot. Továbbá információt kaphatunk arról, hogy az ökológiai egyensúly megtartása mellett hogyan vegyék figyelembe a helyi adottságokat, a természeti és a társadalmi kölcsönhatásokat is. A kidolgozók jelezték: a kiadvány segítségével a települések egymástól is tanulhatnak és tovább növelhetik fenntartható fejlődésüket, ezzel biztosítva a magas színvonalú életminőséget a jelen és a jövő nemzedékének is – tartalmazza az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag.

A minisztériumi közlemény hangsúlyozza: a kormány célul tűzte ki a fenntartható települési fejlesztések országos megvalósítását, valamint az intelligens városi szolgáltatások összehangolt bevezetését és működtetését. Ez a Modern városok program, a Magyar falu program, a Digitális jólét program és az önkormányzatok integrált településfejlesztési intézkedéseinek összehangolásával valósulhat meg.

Az ITM október 10-ig várja a zff@itm.gov.hu címre az önkormányzatok és civil szervezetek minden olyan ötletét és elképzelését, amellyel hozzájárulhatnak az útikalauz összeállításához.

Forrás: MTI

Képünkön: Piac Diósdon – Dr. Varga Dániel fotója