Fontos, hogy a leghidegebb évszakban ne csak ruháinkat, hanem krémjeinket is cseréljük „vastagabbra”, vagyis sűrűbbre, testesebbre. Ha bármilyen krémünk megmaradt a nyárról, akkor érdemes jól bezárva a hűtő polcán pihentetni tavaszig. Ne féljünk, ha jó minőségű készítményről van szó, nem lesz az égvilágon semmi baja.

A téli hidratálást érdemes már az arclemosásnál kezdenünk. Én ilyenkor a tejes állagú arclemosókat részesítem előnyben, mivel ezek már lemosás közben hidratálják a bőrünket. Kisgyermekes anyukáknak szívből ajánlom a babák fürdetéséhez használt hidrofil krémet arclemosásra. Amíg a gyerkőc pancsol, egy negyed diónyi krémet eloszlatunk a vizes tenyerünkben, átmossuk az arcunkat és vízzel leöblítjük.

Ezután érdemes tonizálni, de őszintén bevallom, ez az a lépés, ami otthon nálam is sokszor elmarad.

Majd jöhetnek a krémek. Ha csak arckrémet használunk, egyszerű dolgunk van. Ha szemránckrémmel és szérummal is kényeztetjük a bőrünket, lehetőleg a legmagasabb hatóanyag tartalmúval kezdjük a sort: szemkörnyékápoló, szérum, végül pedig krém az ideális sorrend.

Hetente egyszer radírozzuk le az elhalt hámsejteket az arcunkról. Ha elfogyott az arcradírunk, házilag is könnyedén gyárthatunk újat: keverjünk ki egy teáskanál mézet fél teáskanál kristálycukorral és finoman dörzsöljük át vele a bőrünket. Érzékeny bőrűek csak nagyon óvatosan. A hab a tortán, ha ezután még egy tápláló maszk is belefér az időnkbe.

Nem szoktam sűrűn sminkelni, de ilyenkor télen a jó minőségű alapozóknak és rúzsoknak jó barátja vagyok, mert védik a bőrünket a kedvezőtlen, külső hatásoktól. Kézkrémet és ajakápolót érdemes mindig a táskánkban tartani, ha fagyos, szeles az időjárás, ez ilyenkor télen legalább olyan fontos, mint nyáron a fényvédő.

A belső hidratálásról se feledkezzünk meg. Igyunk, igyunk, igyunk! Ha a víz nem esik jól, válasszunk finom teákat mézzel, citrommal, együnk meleg leveseket. A lényeg, hogy a napi két liter folyadék meglegyen.

A lakásban pedig érdemes párologtatnunk. Ha nincs elektromos párologtatónk, radiátorra helyezett tálba tegyünk vizet és sót, ezzel próbáljuk meg feljebb tornázni a száraz levegő páratartalmát.

A gondoskodásért hálás lesz a bőrünk!

Sára, egy diósdi kozmetikus anyuka

Fotók: pixabay.com

Címkék: Téli bőrápolás